Дреме им за здравето ни – интересуват ги големите пари!

Дреме им за здравето ни – интересуват ги големите пари!

https://www.auliving.com.au/wp-content/uploads/2020/03/bbf10e42f7b67525ac2bf682d960c0abee929e5b114330517d8211206da24582-scaled.jpg

За първи път е регистриран случай на повторно заразяване с коронавирус у 33-годишен мъж. Британският The Independent посочва, че това са установили учени от Хонконгския университет. Той е бил хоспитализиран на 29 март, след положителен тест на коронавирус. На 14 април е изписан от болницата след два отрицателни теста. Но на 15 август, когато той се връща от Испания през Великобритания, на летището в Хонконг му е направен тест, който е показал отново положителен резултат.

Според китайските учени този случай показва, че повторно заразяване с коронавирус може да се случи и няколко месеца след възстановяването от първото. Те предполагат, че Ковид-19 може да се запазва сред хората подобно на други коронавируси, предизвикващи простуда, дори и след като пациентите са добили естествен имунитет. А той най-вероятно е краткосрочен, което означава, че и преболедувалите от него трябва да спазват социално дистанциране и да носят маски в закрити помещения. Учените са стигнали до извода, че това поставя под съмнение надеждите за изработване на естествен имунитет против Ковид-19. Затова и инфектирани от него, а след това възстановили се хора  най-вероятно също ще се нуждаят от ваксиниране. Проблем е, че и ваксините против Ковид-19 могат да имат краткосрочен ефект.

Коронавирусът се оказа наистина твърде коварен – разпространява се с огромна скорост, нанася дългосрочни вреди на здравето на инфектираните, а в определени групи от населението предизвиква и висока смъртност. Повтаря се ситуацията от преди век, когато на планетата е върлувал испанския грип. За няколко месеца Ковид-19 нанесе невероятни вреди на икономики,  намали доходите на милиони, а други направо остави без работа. На 25 август заразените с него на планетата наближават 24 милиона, а починалите са над 818000 души.

С идването на зимата е почти сигурно, че отново ще се срещнем с Ковид-19, но  още по-опасен и заразен. Човечеството е изправено пред една от най-смъртоносните пандемии в историята, с много висока смъртност сред възрастни и хронично болни хора, с впечатляващо разнообразие на клинични форми и огромни трудности за  контролиране. Това мнение изрази в интервю за популярния френски всекидневник Le Figaro Антоан Флахо – епидемиолог, професор по  обществено здраве в Университета в Женева. Той е и директор на Института за глобално здраве, който анализира динамиката на пандемията в целия свят. За проф. Флахо на този фон е особено важно да има ваксина против Ковид-19. Наличието дори и на неголяма част от ваксинирани хора несъмнено ще отслаби ефекта на втората вълна и ще забави нейното развитие, изтъква той.

https://media.nbcchicago.com/2019/09/APTOPIX-Virus-Outbreak-Bolivia.jpg?crop=90px%2C425px%2C4125px%2C2321px&resize=1200%2C675

Но защо тогава срещу първата в света регистрирана ваксина против Ковид-19 – руската  «Спутник V», сега на Запад е подета невероятно агресивна кампания за тоталното и дискредитиране?

Според белгийската медия Modern Diplomacy  онези, които стоят зад опитите да бъде компрометиран  «Спутник V»,  се ръководят не от загриженост за съдбата на хората, а единствено от собствените си геополитически и делови интереси. Медията посочва и защо точно Русия първа в света създаде ваксина против коронавируса – защото разполага с отлична научна школа. Руските учени са приложили най-съвременни биотехнологии, използвали са вече разработени от тях, изпитани и сертифицирани ваксини против треската Ебола и MERS (близкоизточният респираторен синдром – вирус, родствен на Ковид-19). А да не забравяме, подчертава Modern Diplomacy, че в условията на пандемия е по-добре да имаш ваксина, която е ефективна на 4 от 5, отколкото да нямаш никаква. Това обяснява, защо десетки страни вече искат «Спутник V», проявяват и желание да участват в третата фаза на нейните клинични изпитания.

Modern Diplomacy цитира френски учен, който споделя за сайта за новини Atlantico: „Очаква се руските изследователи да са достатъчно прозрачни за ваксината, но от тях се изисква само да спазват собствените си разпоредби. Това отчасти обяснява, че те напредват по-бързо от европейските страни, които са силно затруднени от регулаторната схема на Европейския съюз, за която има твърде много оплаквания.“ Факт е, че бюрокрацията, така характерна за ЕС например, винаги работи срещу прогреса. А глобалната икономика няма да преживее втора масова карантина и затова трябва да пожелаем на руснаците успех, обобщава Modern Diplomacy.

И популярната австрийска медия Contra Magazin задава въпроса защо е тази невероятна злоба, с която на Запад посрещат  «Спутник V». И отговаря: появата на руската ваксина е изключително неприятна новина за световната фармацевтична индустрия и най-вече за т.н. Big Pharma. Причината е страха и да не загуби големите печалби. Точно контролирани от нея медии, политици, учени откриха истинска война против руската ваксина. Асоциацията на организациите за клинични изследвания, която обединява редица големи биофармацевтични компании като Bayer, AstraZeneca, Novartis и други, незабавно се хвърли да критикува руската ваксина. Под нейното прикритие едва ли някой си спомня, че точно водещи институти на Запад настояваха за значително намаляване на времето и стандартите за одобрение на ваксини против Ковид-19 и по-бързото им пускане на пазара, подчертава Contra Magazin.

Руските специалисти изтъкват, че «Спутник V» е преминала сериозен предклиничен етап на тестване, показала е способност да развие имунитет. А директорът на Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология Гамалея – Александър Гинцбург споделя: „Ако определени хора или компании губят милиарди долари от появата на руската ваксина, то какъв отговор можете да очаквате? Струва ми се, че реакцията им е напълно естествена“.

Фармацевтичните компании активно работят с държавни и неправителствени организации, от които зависи техния бизнес. Лобирането им позволява не само да се защитават от регулиране и контрол, но и да сключват най-изгодни за тях договори с държавата. Организацията Center for Responsive Politics сочи, че за 2017 г. производителите на лекарства в САЩ са дали 171,5 милиона долара например, за да повлияят върху решения на тамошния парламент. През 2018 г. те са  похарчили за това над 277 милиона долара – повече, отколкото колегите им, които обслужват военнопромишления комплекс.

https://barometr.kg/storage/app/uploads/public/5e8/d57/bce/5e8d57bcedd54647782301.jpg

Тони Карталучи написа в Global Research, че властимащите по света са безкрайно доволни от възникналата пандемия. От една страна тя  дава възможност хората да забравят за далаверите им, за неспособността им да се справят с истинските социални проблеми. А от друга сега те спокойно могат за наша сметка да преразпределят огромни суми към големите фармацевтични производители. А те  знаят как да се отплащат за подобни услуги.

Европейската комисия постигна споразумение с фармацевтичната корпорация АstrаZеnеса зa зaкупувaнe на около 400 милиона дози от нейната пoтeнциaлнa вaкcинa cрeщу Сovid-19. Поръчки са отправени и към други компании от Big Pharma – Sаnоfi-GSK за 300 милиона ваксини,  Jоhnsоn & Jоhnsоn – за 400 милиона ваксини. Цената само на една доза се очертава да е около 40 долара.  ЕК разполага с над 16 милиарда евро за борба с пандемията – пари, които няма как да не съблазнят Big Pharma. И те са готови на всичко, за да не допуснат конкурент на пазара на ваксини против Ковид-19.

Мощната кампания за промиване на мозъци, подета сега на Запад, а и у нас, е поредно доказателство, че на олигарсите и на контролираните от тях правителства и медии, им е все тая дали руската ваксина ще е успешна или не. За тях  от единствено значение е количеството на парите, които ще постъпят в банковите им сметки.

А това дали ще сме здрави или инфектирани си е единствено само наш проблем.