Други трябва да стигаме, а не тях, за да живеем дълго

Други трябва да стигаме, а не тях, за да живеем дълго

https://hangkhongmy.vn/wp-content/uploads/2018/10/visa-du-lich-my-tu-tuc-04.jpg

През последните три десетилетия родното ни публично пространство ударно се американизираше от всевъзможни медии и манипулатори. В главите на милиони българи стремително се настаняваше образа на държавата – властелин на планетата, в която само този, който не е поискал, не е станал милионер.
Наивно ще е да търсим истина в митовете, защото те нямат нищо общо с реалността. Тяхната задача е да формират нужното обществено мнение. И тъй като това е и основната цел на днешните “свободни”, “безпристрастни” и “независими” родни медии, те продължават всячески да подхранват и култа към американската мечта.
Затова в тях няма да срещнем заглавия, подобни на тези, които се появяват в най-авторитетни американски издания днес: “Проблемът с националния дълг на САЩ само се влошава” на Крис Чилица в CNN; “Държавният дълг на САЩ достигна 22 трилиона долара – краят ще бъде като на “Титаник” на Гари Калтбаум във Fox News; “Доларът може да бъде свален от пиедестала” на Сахил Мастани в Wall Street Journal; “Жалко за нацията: разходите за война съсипват Америка” на Джон Уайтхед в CounterPunch; “Защо армията не е готова за война с Русия или Китай?” на Даниел Л. Дейвис в National Interest; “САЩ: век на загубени войни” от проф. Джеймс Петрас в Global Research; “Америка трябва да се готви за идването на китайската империя” на Робърт Д. Каплан в The National Interest; “Американската империя е болният човек на 21-ви век” на Дейвид Клион в Foreign Policy и др.
Но това са теми от геополитически характер, които вероятно не интересуват много от хората – твърде далеч са те от тяхното всекидневие. Затова те едва ли ще помогнат при търсенето на отговор на въпроса: струва ли си да полагаме усилия, за да стигаме американците?

https://pixmafia.com/uploads/posts/2017-09/medium/1504267077_a_look_life_usa_20170901_000771_027.jpg

Другояче изглежда картината, ако я погледнем през призмата на дълголетието. Поне аз не познавам човек, който да не желае да надхвърли век, съхранявайки при това своята енергия и отлично здраве. И съм убеден, че много по-малко са тези, на които им е омръзнало всекидневието и с голям мерак биха се отправили към отвъдното. Неслучайно бизнеса със съвети как да станеш дълголетник, е един от най-успешните в наше време: само си плати и безчет звани и самозвани експерти ще те посветят в тайните на това толкова важно изкуство.
Неоспорим факт е, че в САЩ не се жалят пари за здравеопазване. В интересен анализ на Джерард Ф. Андерсън, Питър Хъси и Вардухи Петросян в Health Affairs се отбелязва, че на глава от населението САЩ харчат най-много от останалите развити страни. През 2016 г. разходите на САЩ за здравеопазване, са били 9892 долара на глава от населението – с 25 на сто повече от Швейцария, със 108 на сто повече от Канада и със 145 на сто над средните показатели на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD). Нещо повече: тази сума надхвърля с 4559 долара парите, които САЩ са изразходвали за здравеопазване на глава от населението през 2000 г.
Е, означава ли това, че американците, за чийто стандарт на живот неистово жадуват немалко наши сънародници, са здрави и са дълголетници?
Сами преценете: независимо от внушителните разходи за здравеопазване, вече трета година подред в САЩ се наблюдава намаляване на очакваната продължителност на живота, ни информира CNBC. По оценки на тамошния Национален център за здравна статистика американец, роден през 2017 г. средно ще живее 78,6 години. Но само преди 12 месеца тази възраст е била 78,7 години.
Защо това се случва в една страна, водеща в много области на съвремените технологии, разполагаща с едни от най-добрите университети в света? Американски експерти отбелязват три основни фактора. Дрога: продължителността на живота на американците намалява заради предозиране с наркотици – те са обусловили през 2017 г. над 70000 смъртни случая. Коригираната от възрастта смъртност от свръхдоза в САЩ, се е повишила със 72 на сто в рамките само на едно десетилетие.

https://www.rulez-t.info/uploads/posts/2015-02/1423765967_realnaya-amerika-33.jpg

Смъртните случаи в САЩ нарастват и заради хронична чернодробна недостатъчност и цироза на черния дроб. За период от 10 години смъртността от тях при мъже на възраст между 25 и 34 години се е увеличила с близо 8 на сто годишно, като при жените в същата възрастова група, тя е нараснала с повече от 11 на сто годишно. Един ключов фактор чернодробни заболявания да се появат, е свръхконсумацията на алкохол и затлъстяването.
На трето място е ръста на самоубийствата сред американски граждани – от 1999 г. те са се увеличили с 33 на сто. Същевременно темпът на самоубийствата в света, е намалял с почти 30 на сто от 2000 г. насам, като в Русия, Япония, Южна Корея и Индия, значително се е съкратил през последното десетилетие.
В статия в Nation, озаглавена “Самоубийството е новата епидемия на Америка”, Раджан Менон отбелязва, че през 2017 г. са се самоубили 47173 американци. Това надвишава седем пъти броя на военнослужещите, загинали във войните в Афганистан и Ирак за периода от 2001 до 2018 г. Според автора една от причините за този ръст, е “стресовата” икономика на Америка – все повече американци изпитват сериозни икономически затруднения. В периода от 1973 до 2017 г. производителността на труда в САЩ се е увеличила с 77 на сто, но средната заплата за един работен час само с 12,4 на сто. Затова днес обикновените американци все по-трудно свързват двата края, намират се под голямо психическо напрежение. И мнозина решават този проблем, като приключат със себе си.
По данни и на Световната здравна организация (СЗО), САЩ са една от петте страни (заедно с Афганистан, Грузия, Сомалия, Сент Винсент и Гренадини – суверенна островна държава в Централна Америка със столица град Кингстаун), където очакваната продължителност на здрав живот след раждане се съкръщава.

https://i0.u-mama.ru/d2e/333/09b/918f09e819652fc6b3a9ab05dc276acd.jpg

Като цяло в глобалния рейтинг за прогнозирана продължителност на живота, САЩ заемат сега 43-то място сред другите държави. Но по-неприятна е перспективата: СЗО прогнозира до две десетилетия САЩ да се сринат до 64-та позиция в тази класация.
Проучвания за продължителността на живота сочат, че най-дълго днес живеят хората в Испания, Сингапур, Швейцария, Португалия и Израел. Ето защо, ако искаме да сме здрави и енергични и да ни има дълго на този свят, следва да сменим мечтата си. Не Америка, а тези държави да се опитаме да стигнем…