Другото име на рокендрола: Чък Бери

Другото име на рокендрола: Чък Бери

И днес, когато чуя негова песен, се връщам в моята младост. Лентата на магнитофона неуморно се въртеше, купона течеше, рока бе в главите ни, а лицата ни се смееха. Чък ни зареждаше с радост, енергия и отлично настроение.
Невероятният музикант, чието истинско име е Чарлз Едуард Бери (10 октомври 1926 – 18 март 2017), е неразривно свързан с рокендрола. Този стил в музиката, появил се в края на 40-те години на миналия век, оказа огромно влияние върху живота на много поколения след това. Истината е, че няма социална област, в която неговия полъх да не присъства – от танцовите салони до различни движения за граждански права.
А певеца и китарист Чък бе един от най-големите майстори на рока и съвсем заслужено стана и един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рокендрола. Носител е на наградата “Грами” и е на пето място сред 100-те най-велики изпълнители на всички времена, според класацията на списание „Ролинг стоун“.

Чък е доказателство за верността на едно от популярните определения на креативността: тя е комбинация. Ритъм енд блус, кънтри, блус са добре познати и обичани стилове в музиката. Но когато се комбинират по непознат начин, се получава нещо различно от всеки един от тях, разглеждани поотделно: стила на Чък.
И още едно потвърждение на друго креативно правило: не можеш да направиш сам откритие, ако преди това не е имало твои велики предшественици. Чък е споделял, че в творчеството си се е вдъхновявал от Ти Боун Уокър, Карл Хоугън от „Луис Джордан бенд“ и Чарли Крисчън от Оркестъра на Бени Гудман. Но за това, че имаме музиката на Бийтълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън, Брус Спрингстийн, Ерик Клептън и безброй други звезди, една от основните причини е, че преди тях сме имали Чък.


Велик китарист, автор на песни, невероятен изпълнител с участие в над 4000 концерта – това бе Чък. И като такъв ще остане в паметта ни. Убеден съм, че не само моите връстници, израстнали и с рокендрола, но и бъдещи поколения ще откриват за себе си незабравимите негови композиции “Мейбилин”, “Училищни дни”, “Рок енд Рол”, “Сладки малки момичета”, “Джони Би Гуд”, “Керъл”…
За Кийт Ричардс – китариста на Ролинг Стоунс, Чък е “господинът, който започна всичко“. За Боб Дилън той е “Шекспир на рокендрола”. За Брус Спрингстийн – Чък е “велик практик на рока”.
А Джон Ленън го характеризира простичко и затова и най-точно:
– Ако трябва да се даде друго име на рокендрола, то трябва да бъде Чък Бери!