Един обикновен ден, 2038 година

Един обикновен ден, 2038 година

 

 

 

Трудно може да се намери нещо по-вълнуващо от това, да разбереш какъв ще е деня ти след пет, десет или повече години. Някои от нас ще са вече с много побелели коси. Други ще са сериозни хора, занимаващи се с различни важни неща. Трети тепърва ще преокриват, че да си пораснал има своите плюсове, но и някои минуси.
Едно е ясно: на всички нас деня ни ще е много, много по-различен от днешния. И една от основните причини за това ще е развитието на изкуствения интелект.


Как би изглеждал един обикновен делничен ден през 2038 година? Това би било любопитно не само за тези, които днес са между 20 и 40 години, но и за много по-възрастните от тях. Та те също биха искали да знаят, какви ще ги вършат децата или внуците им след две десетилетия.
Наскоро президента на Microsoft Брад Смит и Хари Шум – изпълнителен вицепрезидент на подразделението Microsoft AI and Research Group, писаха за бъдещето на изкуствения интелект.

След като се запозна с техните размишления авторитетният Business Insider ни показва един обикновен ден на не толкова далечната 2038 година.
1.
Вече ще разполагаме с персонален асистент. Този изкуствен интелект не просто ще ни съпровожда навсякъде, но той ще е неотменна част от нас.
2.
Рано сутрин е. Ние все още спим, но изкуствения интелект вече е разучил разпорядъка ни за деня.


3.
Той дава команда на всички умни домашни устройства: водата за чай да е кипнала, а ако си падаме по кафето – кафеварката да се включи. Съответно и сандвичите в тостера се подготвят за срещата си с нас.
4.
Идва времето да се събудим. Но това не става така, както е било преди две десетилетия – с дразнещия звук на будилник например. Точно обратното – събуждането ни е едно удоволствие. За да се случи това, то нашия асистент е изучил цикъла ни на сън и така е подбрал най-подходящия за нас момент да ни събуди.


5.
Станали сме от леглото и вече похапваме. Асистентът ни запознава с новините, както и с информацията за активността в социалните мрежи. Съобщава ни само това, което ни интересува – та той по-добре от нас самите познава темите, които ни вълнуват и нашите предпочитани социални контакти.
6.
Асистентът ни напомня за ангажиментите ни за този нов ден, както и за срещите, които ни предстоят.

Ако наш роднина или близък приятел има рожден или имен ден, той ще ни напомни за него – та нали вече е преровил съответните страници в социалните мрежи. При това ще е поръчал подаръци и цветя, ако е необходимо ще е запазил и маса в любимия ни ресторант, където да бъде отпразнувано събитието.
7.
Изкуственият интелект ни запознава с времето навън, като ни препоръчва как да се облечем. Съобщава ни кога трябва да излезем от дома си и какъв маршрут да изберем, за да избегнем задръстваяния. За тази цел той вече е анализирал трафика в града.


8.
Ние сме навън, в уютното купе на безпилотния си автомобил. Докато пътуваме асистентът ни свързва към делова видеоконференция, в която участват хора от различни страни. Съответно е предвидил и очила за виртуална реалност, които да ни позволят да се намираме в общата виртуална зала.
9.
По време на видеоконференцията всеки от участниците товори на родния си език, но никой няма нужда от преводач – той автоматично се включва в разговора.


10.
Видеоконференцията приключва и незабавно получаваме резюме от нея, което нашия асистент своевременно е подготвил. В него са отразени най-важните за нас изводи и идеи.
11.
Безпилотният автомобил безшумно се движи, а ние може да се съсредоточим върху презентацията, която шефа очаква от нас. Работим с мултимедиен хъб, а нашия асистент търси нужната ни информация и ни дава полезни препоръки по темата, която ни занимава.


12.
В офиса сме. Изкуственият интелект следи пощата ни, като на писмата, непредставляващи значим интерес отговаря сам, а останалите квалифицира по важност.
13.
Докато се трудим нашият асистент изучава състоянието на здравето ни, като измерва всички най-важни показатели. Ако нещо се отклонява от нормата, той ни дава съвет или ни свързва с лекуващия лекар за консултация.

Впрочем самият той също работи с изкуствен интелект – на основата на информацията за стотици хиляди подобни случаи, асистента на лекаря му дава препорака: да ни хоспитализира или да ни лекува дистанционно.
14.
До края на деня дрон ни доставя лекарствата, които лекаря е сметнал в хода на консултацията, че трябва да вземем. По време на лечението ни у дома лекаря дистанционно ни наблюдава. Ако показанията ни се подобряват лечението приключва. В противен случай лекаря и изкуствения интелект разработват друг план.


Ето така би могъл да бъде един наш делови ден през не толкова далечната 2038 година.
Но е възможно да изглежда и другояче. Защото и след две десетилетия мъдрата поговорка, оставена ни от наши далечни предшественици – на каквото си постелеш, на това ще полегнеш, със сигурност още ще е валидна.