Едно непознато вкусово преживяване

Едно непознато вкусово преживяване

 

 

 

Шоколадът е едно от прекрасните неща, които е изобретил човека и аз съм един от безбройните негови любители. Но да си призная към него подхождам и малко прагматично – забелязъл съм, че след като си го похапна не само настроението, но и работоспособността ми се покачват. А има и немалко проучвания, които потвърждават: шоколада наистина е полезен, когато се приема с чувство за мярка!
Но за неговите ползи тепърва ще разказвам на сайта.

Сега искам да ви запозная с едно откритие, което се случи сравнително неотдавна. Както във всяка друга област, така и в производството на шоколади не спират опитите да бъдат изненадвани потребителите с нови продукти. Но в интерес на истината кой знае какви промени в света на шоколада ние, неговите почитатели, не сме забелязали досега – на пазара продължават да се предлагат трите вида: млечен, бял, черен. И така е през последните 80 години!


Докато швейцарския производител „Бари Калебаут“ не ни показа своя нов, уникален продукт: рубинен шоколад. Но не само цвета е различен – швейцарците са измислили и непознат вкус. На основата на какао-зърна от сорта Ruby майсторите от тази известна фирма, са създали четвърти тип шоколад с много приятна ягодово-плодова и сочна наситеност. Поне за мен най-хубавото на необичайния продукт е, че в него не се прилагат никакви оцветители и вкусови добавки.

Новият цвят е сътворен чрез използване на рубинени какаови семена, които се срещат в Еквадор, Бразилия и република Кот д’Ивоар.
Очаква се шоколада Руби да стане истински хит сред поколението милениум – родените в периода между 1980 до 2000 г.


Според хора, опитали лакомството то е така въздушно, леко и плодово, че не осъзнаваш как поглъщаш късче след късче от него. Става дума за твърде интересно вкусово преживяване, което не присъства, когато хапваме горчив, млечен или бял шоколад. Заради това според експерти, той може да бъде определен като шоколад от непознат вид.


За последен път нов шоколад се е появявал през 1930 година – тогава компанията Nestle предложи на пазара своя бял шоколад.
А на нас, любителите на тази въздушна сладост, ни остава да се въоръжим с търпение – очаква се четвъртият вид шоколад да се появи до една година на пазарите в света.