Персонален източник на живителна течност

Персонален източник на живителна течност

Водата е това, без което не можем. И от полза за нас е да пием обикновена вода – изследванията сочат, че точно тя ни помага да топим излишни килограми и да се предпазваме от така вредните захари, наситени мазнини, холестерол… Проучване на учени от университета на Илинойс (основан е през 1867 г.) показа, че хора, които предпочитат обикновената вода пред всички други безалкохолни напитки, всеки ден потребяват до 205 калорий по-малко, до 18 грама по-малко захар, до 21 грама по-малко холестерол… Като цяло обикновената вода помага да се намалят калориите в менюто на човека.
При това, ако говорим за полезна за здравето ни вода, то в никакъв случай не става дума за бутилирана, в какъвто и да е вид вода. Проучване, осъществено в Германия сочи, че в бутилираната вода се съдържат до 24000 химикала! И немалко от тях са способни да предизвикват твърде сериозни проблеми на ендокринната система на този, който ги пие.


Германските експерти са анализирали образци от бутилирана вода, която се продава по тамошните магазини. При това Германия е страна, където има закони и се спазват стандарти. Един Бог знае, какво има в бутилките всякаква вода, която се предлага у нас…
Излиза, че е по-добре да си пием обикновената вода – тази, която тече по чешмите ни, а не бутилираната. Но има един голям проблем, пред който и ние може в бъдеще да се изправим: чистата питейна вода стремително намалява на планетата, а и унас не навсякъде вече достига.
Проблемът не е толкова в това, че запасите прясна вода на планетата ни непрекъснато се съкращават – тя е в същото количество, колкото е била и преди 2000 години. Но  тогава са живяли около 200 милиона души, а днес те са вече над 7.5 милиарда! От планетата ни 70 на сто е вода, но за пиене става само едно на сто от нея. А след около десетилетие над 40 на сто от потребностите от питейна вода на човечеството ще останат незадоволени.


Парадоксът е в това, че около нас в атмосферата има огромно количество от живителната течност – до 13000 трилиона литра на планетата като цяло. При това въздухът е навсякъде, включително и в безводната пустиня.
Така се ражда идеята на учени от световноизвестния Масачузетски технологичен институт – MIT, който е основан е още през 1861 г.: да се създаде устройство, което да извлича вода от въздуха. То да е икономично, защото сега съществуващите решения на проблема, консумират твърде много електрическа енергия и съответно получената чрез тях вода излиза много скъпо на потребителите.
Новото съоръжение работи, като черпи енергия от слънчеви батерии. Монтира се на покрива и е способно да осигури около 3 литра вода от въздуха в продължение на 12 часа – през светлата част на денонощието. Нужно е само средната влажност на въздуха да е над 20 на сто, но тя обикновено е толкова дори и в пустинята.


Прототипът представлява въздушна камера с решетчеста структура. Произведена е от металически цирконий. В нея няма никаква химия – тя е заредена само с адипинова киселина (всезнайкото Уикипедия веднага ще ни осведоми, че става дума за карбоксилна киселина, която спада към групата на дикарбоксилните киселини и се използва за производство на найлон, като ароматизатор, антиоксидант, като активатор в електрониката и пр.). Това е своеобразен изсушител на въздуха.
За около час устройството събира необходимото количество вода за пиене на човека за един ден. С него няма да имаме проблеми дори, ако се окажем в пустинята например.
В бъдеще най-вероятно всяко семейство ще разполага с подобно устройство и ще си осигурява персонално нужната му прясна вода.
Усъвършенстването му продължава. И не е изключено то да се превърне в едно от големите открития на нашето време и успешно решение на един от най-острите ни проблеми: растящия недостиг от питейна вода.