Задава ли се втора вълна на пандемията?

Задава ли се втора вълна на пандемията?

https://i.guim.co.uk/img/media/23a69bf0abcb7b8c20e82b7312d6a31f6bc0033b/0_0_5472_3648/master/5472.jpg?width=620&quality=85&auto=format&fit=max&s=a6ac283473380250c2b1e06326676e37

Трудно ще се намери човек, който да не очаква с нетърпение свалянето на карантината и връщането към нормалният начин на живот. Повечето от нас са зажъдняли за срещи с приятели, планината, морето… Нямаме търпение да захвърлим маските и да забравим за дългото стоене у дома. Оттук и ненамаляващият интерес към информацията, която се подава от различни органи, управляващи извънредното положение.

За съжаление, няма съвършена политика, включително и срещу пандемията. Ограниченията несъмнено намаляват темпото на разпространение на инфекцията, но пък затрудняват изработването на антитела у големи социални групи. А това прави възможно и появата на втора вълна от коронавирус – още тази есен.

За възникването и може да допринесе и друга опасност, която доскоро бе подценявана и от експерти, изучаващи същността и проявите на новият коронавирус: неговата мутация (от лат.  mutatio — изменение). Всекидневникът „Хуанцю шибао“ е издание на най-влиятелният китайски вестник „Женмин жибао“. В него се появи публикация, която твърди, че досега са установени няколко основни мутирания на Covid-19. Вестникът цитира китайски учени, според които вирусът в САЩ и Европа се отличава от този в Китай. И на Запад той е много по-агресивен, отколкото на Изток. Сега коронавирусът стремително мутира и не е изключено в резултат да се появи нов, супервирус.

Китайските специалисти се опасяват от появата на втора вълна на епидемията, при която новозаразените най-вероятно ще са без симптоми. Според академик Жонг Наншан новият Covid-19 е много адаптивен и е способен да оцелява в човешкия организъм чрез генетични мутации. Това обяснява защо разпространението му е силно. Освен това мутациите затрудняват създаването на ваксини против него – за всеки нов тип коронавирус ще трябва да се създава и нова ваксина.

За сериозността на проблема ни информира и научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). В него се появи публикация с резултати от изследване на експерти от Кеймбриджкия университет (Великобритания). Те са анализирали гените на 160 нови коронавируси и са стигнали до извода, че Covid-19 е много по-сложен, отколкото учените са си го представяли.

https://storage.kun.uz/source/5/BoZr7OeQQZnnhYmxkefQ-PTTNNDe8pkG.jpg

А The Washington Post цитира Робърт Редфийлд – директор на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) в САЩ, който също не изключва втора вълна на пандемията. Според него тя най-вероятно ще се появи в зимата, преди началото на грипната епидемия. Но едновременното избухване на две респираторни заболявания ще окаже на здравната система „немислимо натоварване“, твърди Робърт Редфийлд.

И главният вирусолог на Германия – Кристиан Дорстен, се опасява от втора вълна на коронавирус. В интервю за британският ‎ The Guardian той заявява още, че не вярва на колективният имунитет – според него за да затихне по естествен начин пандемията, то трябва да е преболедувало от вируса около 60 на сто от населението. Сега в Германия този дял не надвишава 10 на сто. Според немският вирусолог сериозна заплаха са новите типове коронавирус, които се появяват в процеса на неговите мутации. Той е убеден, че идването на лятото няма да забави разпространението на инфекцията.

Но с него не е съгласен колегата му проф. Александър Кекуле – също изтъкнат немски епидемиолог и ръководител на катедрата по микробиология и вирусология в Хале-Витенбергският университет „Мартин Лутер“. Той не смята, че трябва да се изчаква появата на ваксина, за да се премахне напълно карантината. Реално нея ще я има не по-рано от година-две. И затова, ако строгите ограничения продължат дотогава то обществото и културата ще бъдат съсипани. Според проф. Кекуле след като епидемията е под контрол и болниците не са претрупани, може да се отменят ограниченията.  И за разлика от колегата си Дорстен, той е убеден: единственият ни вариант да забравим за пандемията  е своевременно да постигнем „имунитет на стадото“.

Съоснователят на Майкрософт – Бил Гейтс, който проявява траен интерес към сферата на здравеопазването и спонсорира с огромни суми научни изследвания в тази област, е убеден: подобни кризи ще се повтарят на всеки две десетилетия. В интервю за Financial Times той изтъква, че това е цената, която трябва да плащаме за глобалната мобилност и все по-голямото размиване на границите. Впрочем милиардерът остро критикува световните лидери и законодатели, които са се оказали неподготвени за пандемията.  Разходите за диагностични и защитни средства, за обширни библиотеки с антивируси и системи за ранно оповествяване са несравнимо по-малки, отколкото сега харчат държавите за справяне с пандемията. Бил Гейтс е убеден, че САЩ ще могат да се върнат към „нормален живот“ не по-рано от 2021 г.

https://mail.kz/upload/media/364432a9a6585fba75705cc40fd862b5.png

Изводът е, че здравната система следва своевременно да бъде реорганизирана. Това ще я направи ефективна в една нова среда, коренно различна от ситуацията, която познавахме преди пет месеца. Своевременно следва да се създават и необходимите резерви от защитни средства, да се строят нови болници и да се подготвят медицински специалисти. Крайно наложително е да бъде изградена и ефективна система за ранно предупреждение.

Истината е, че всички ние за първи път преживяваме заразяване с подобни мащаби. Това обяснява и различията в оценките на пандемията – от паника до пренебрежителното и игнориране. Когато стана известно за появата на новият вирус в Китай в края на миналата година, то не само политици, но и много учени приеха случващото се за не по-страшно от обикновеният грип. Точно подценяването на заплахата завари неподготвени здравните системи, особено на западните държави. Цената за това са десетки хиляди жертви на пандемията.

Повечето от нещата на този свят трябва да направим, за да се научим да ги правим. Това е ползата от грешките – разбираме, че подходът, който сме възприели е неприемлив и неадекватен. И затова трябва да търсим други, непознати решения на проблема, който ни занимава. Само по себе си това ще ни помогне да се окажем още по-близко до целта, която преследваме.

Вероятно  това ще  и печелившият подход в противодействието на коронавирусът.