Задава ли се коронаглад?

Задава ли се коронаглад?

http://toursport.pro/wp-content/uploads/2020/03/Bezrabotica_v_SShA-768x545.jpg

Перспективата коронавирусът още дълго да е около нас става все по-вероятна. Това означава не само продължаване на карантината, но вече поражда и друг сериозен проблем: расте броят на хората, които все по-трудно свързват двата края. Естествено, недостигът на пари въобще не вълнува онази малка група, която съумя да направи милиони и дори милиарди, ограбвайки най-вече държавата през последните три десетилетия у нас. Нищо ново – още преди 2300 години китайският мъдрец Лао Дзъ ще стигне до извода: богатите не са честни, честните не са богати.

Коронавирусът все по-ярко разкрива социалното неравенство, което е същността на капитализма като социална система. Докато ние, простосмъртните се тъпчем в панелките, тарикатите, натрупали многото пари, са се самоизолирали в разкошните си имения, обградени от лакеи и бодигардове. А ако нещо им потрябва – то властта незабавно и услужливо им го предлага. Защото тя служи не на нас, а на тях – хората с дебелите пачки.

За тези от нас, които разчитаме на едната заплата или пенсия за да оцеляваме, става все по-очевидно, че карантината ни носи повече вреди, отколкото ползи. Вярно, тези, които мъдро са отделяли „бели пари за черни дни“, сравнително по-спокойно ще посрещнат задаващите се невероятно трудни месеци. Но на привикналите да харчат бързо това, което получават като възнаграждение за труда си, на тези, които са вземали и продължават да търсят кредити, най-вероятно ще става все по-трудно да задоволяват основните си потребности.

Влизам в кварталното магазинче за плодове и зеленчуци. В него преди две седмици един килограм белени орехи струваше 14 лева, а сега е около 30 лв.; килограмът чесън за 6 лева вече е на цена от 10 лева; лимоните от 3.50 са скочили на 4.40 лева и т.н. Най-вероятно другата седмица табелките с цифри ще са литнали още по-нагоре. А парите, които ми дава банкоматът са все по-лъскави, неупотребявани – явно печатането им е засилено: инфлация. Това означава, че с доходите, които получаваме реално може да пазаруваме все по-малко – покупателната им способност бързо се топи. И тази тенденция все по-ярко ще се усеща в близкото бъдеще.

https://static.riafan.ru/uploads/2020/01/31/orig-15804252647ef597b9178ee8d346e4dcf15466a07b.jpeg

В своя публикация  във влиятелната медия The Wall Street Journal  (WSJ) Натаниел Таплин задава въпросът дали не трябва след маските за лице да се притесняваме за храната? И стига до извода, че най-вероятно ще ни се наложи: храна в света може да има, но заради карантинните мерки, въвеждането на множество ограничения за износ от страни-производители, много е възможно по света да се появи и глад. Според него пандемията е показала, колко уязвими са глобалните канали за доставки – както заради самата нея, така и заради загубата на доверие и прекратяването на сътрудничеството.

И е прав: примери за невероятен егоизъм, цинизъм и откровен бандитизъм, проявени от най-богати държави, самоопределящи се като еталон за демократичност, има предостатъчно от последните седмици. Грабят се защитни маски, вече платени и предназначени други държави и дори райони в една страна. Не спират опитите да се присвояват технологични постижения в разработването на ваксини. Невероятна е спекулацията с цените на медицински средства и т.н.

А сега същият пиратски подход вероятно ще бъде приложен и по отношение на храната. Първото, което предстои да се случи, е драстичното поскъпване на цените. От една страна причината за това е в ограниченията на транспорта, използван за доставки. Вече се усеща и недостигът на работна сила – внос от други страни, които работят в Западна Европа например. Така само на Франция са и необходими допълнително над 200000 души за събиране на селскостопанска реколта в близките месеци. Но най-вече капиталистическият пазар така си работи: има ли дефицит, то цените ще летят нагоре. Затова той сега изкуствено се създава – корпорации и дори цели държави спират  износа на продукти и трупат запаси. Те ще се появат на пазара  едва тогава, когато ще им осигурят огромни печалби.

А в друга авторитетна медия – Foreign Policy, се появиха резултати от проучване, които сочат: карантината е в състояние да доведе до безработица, глад и не свързани с коронавирусът, заболявания. Там, където хората зависят от работната си заплата за да нахранят своите семейства, тя води до съпоставими с епидемията смъртни случаи. Причината е точно недостиът на средства за съществуване и заради болести, които няма да могат да бъдат предотвратени (пак поради липса на пари). Истината е, че в краткосрочна перспектива карантината ще лиши много хора от работа и заплата, а в дългосрочна – ще доведе до глад, здравословни проблеми, които не са свързани с коронавирус и смърт. Изводът на учените, които цитира Foreign Policy е: за бедните хора въвеждането на карантина е контрапродуктивно, защото може да увеличи смъртността по други причини.

Факт е, че не само у нас, но и в много други държави делът на хората, на които парите и търпението са на изчерпване, стремително се увеличава. Тези дни в Берлин например, бе проведена голяма демонстрация против карантината, въведена там. А жител на италианският град Палермо сподели в социалните мрежи, че след три седмици на карантина вече няма нито цент, а на неговата дъщеря – както и на много други деца в града, вече недостига храната. Впрочем пред журналисти кмета на Палермо – Леолука Орландо споделя, че рискът от масови безредици в Южна Италия е изключително висок. Според него, това може да бъде използвано и от криминални структури, които се стремят да „дестабилизират системата“. И Джузепе Превенцано – министър за южните региони на Италия, заяви за тревогата си от възможността безпокойството на голяма част от населението по повод на здравето, доходите и бъдещето, скоро да се превърне в гняв и ненавист.

Впрочем не по-различна е ситуацията и в една богата държава като САЩ – там броят на загубилите работата си хора непрекъснато расте. А за около 70 на сто от американците спестяванията им са в размер по-малък от 1000 долара. Над 45 на сто от тях пък въобще нямат такива – живеят от заплата до заплата. Благотворителните организации, които раздават безплатна храна, са претрупани с искания за помощ, но финансовите им ресурси стремително се топят.

Древноримският комедиограф Тит Макций Плавт в произведението си „Асинария“ за първи път употребява определението „Човек за човека е вълк“. Оттогава то е прието за характеризиране на егоистичен човек. Ситуацията с коронавирусът показва, че крайно егоцентрично могат да се държат не само отделни хора, но и правителства, корпорации, различни организации…

А това никак не е приятно, особено в епоха на глобализация, изкуствен интелект и супертехнологии…