Задава се истински взрив от инфаркти

Задава се истински взрив от инфаркти

Наскоро авторитетната Британска сърдечна фондация прогнозира, че броят на инфарктите и сърдечните пристъпи в следващото десетилетие рязко ще нараснат. А причината за това ще е разпространението на диабета, което придобива характер на епидемия. Болните от диабет от втори тип в Англия в следващите две десетилетия ще скочи от 4 на 5 милиона, най-вече заради ширещото се затлъстяване. Това пък ще увеличи с близо една трета броя на инфарктите и сърдечните пристъпи – според експерти, хората с диабет от втори тип имат до четири пъти по-голяма вероятност да получат инфаркт. Или ръста на болните от диабет, води до скок и на потенциално смъртоносните сърдечносъдови заболявания.
У нас сега около 400000 българи са диабетици, но през 1995 година те са били 170 000 души.

Особено тревожно е, че възрастовата граница се снижава – от диабет от втори тип заболяват вече и деца. Известно е, че съществуват два основни вида диабет – при деца и млади хора (тип 1) и при възрастни (тип 2). В две трети от случаите става дума за заболяване от диабет от втори тип.
Захарният диабет се появява, когато организма произвежда недостатъчно инсулин  или когато изработвания инсулин не оказва нужното действие на организма. Следва увеличение на гликозата в кръвта и клетките не получават необходимата им енергия.
Диабетът е много опасно заболяване, което създава сериозни проблеми на хората, които са  го развили. Той уврежда кръвоносните съдове, нервите и органите, провокира болести на бъбреците и води до ослепяване. Повече от един милион ампутации на крайници се правят годишно заради него в света.

Диабетът удря черния дроб и мозъка – основен източник на енергия за неговите клетки е гликозата, а диабета го лишава от нея. Наличието на диабет увеличава вероятността от развитие на рак с 30 на сто, като най-висок е риска от рак на задстомашната жлеза, която произвежда инсулина – хормона, който регулира съдържанието на захарта в кръвта. Висок е риска и от рак на черния дроб, хранопровода и дебелото черво.
Диабетът състарява сърдечно-съдовата система почти с 15 години! При болните от диабет (1 или 2 тип) високия ръст от сърдечно-съдови заболявания, се развива при възраст 48 години за мъжете и 54 години за жените. Това е с 15 години по-рано, отколкото при хората, които нямат захарен диабет. В случая под висок риск се разбира 20-процентната вероятност от инфаркт на миокарда, инсулт или смърт от сърдечно-съдова причина в продължение на близките 10 години. При достигане на 50-годишна възраст, риска от инфаркт на миокарда при мъжете със захарен диабет, рязко скача и се изравнява с този при лицата, които вече развиват коронарна болест на сърцето.

Затова профилактиката на диабета е в състояние да намали не само заболеваемостта от него, но и да увеличи дълголетието на човека.
Макар заболяването да се смята за хронично и обикновено лечението продължава през целия живот на пациента, то канадски изследователи от университета в Онтарио доказват, че да се възстанови секрецията на инсулина е възможно в 40 на сто от случаите. От съществено значение е калориите да се съкратят до 500-750 на ден. Когато запасите от мазнина в организма намалеят, се увеличава секрецията на инсулин. Ако се свали теглото на тялото само с 10 на сто, то риска пада с 90 на сто. Проучвания в университета в Нюкасъл (Англия) показват, че ограничаването на менюто позволява на хора с диабет от втори тип дори да се избавят от него.
Впрочем, когато става дума за храна, то особено полезен продукт за хората с диабет от 2 тип, се оказват броколите. Сулфорафанът, който те съдържат, подавя изработването на гликоза от клетките на черния дроб и експресията на гените, свързани с диабета.


Оказва се, че ако наистина поискаме, то ще се справим за броени месеци и с диабета. При това процедурата не е сложна – ограничаваме поеманите калории, активно спортуваме, отслабваме и поддържаме равнището на гликозата в пределите на нормата.
А после казваме сбогом на диабета, дошъл ни на гости неканен…