Залезът на Запада или защо Ванга ще се окаже права: 1

Залезът на Запада или защо Ванга ще се окаже права: 1

Точно преди век – през 1918 година, на пазара се появява книга, която веднага се превръща в бестелър. Книжарниците са атакувани от тълпи, желаещи да се снабдят с нея. Вероятно защото книгата “Залезът на Запада” обещава да им даде отговор на един сакрален въпрос: как ще изглежда бъдещето.
Много време и усилия отделя видния немски философ и историк, един от основоположниците на философията на културата – Освалд Шпенглер (1880 – 1936 г.) за да я напише. Но те си струват – книгата му и до ден днешен привлича вниманието на всеки, който се интересува от утрешния ден на човешката цивилизация.

Много вода е изтекла от времето, когато Освалд ще види първия екземпляр на “Залезът на Запада”. Но книгата на неговия живот май наистина се оказа пророческа. Днес ние точно това наблюдаваме: как Запада в лицето на неговия лидер – САЩ, се разделя с позицията на свръхдържава № 1. За да освободи челното място на идващия нов властелин на света – Изтока, символизиран от изгряващата звезда на Китай.


Струва ли си да следим тоталната битка, която днес – открито и прикрито, се води между тези два колоса? И дали изхода от нея въобще ще окаже някакво влияние върху нашата лична съдба, тази на децата и внуците ни?
И още как!Всичко, което предстои да се случи в обозримо бъдеще в света – от появата на нови технологии и пазари до това дали ще има или не Трета световна война, в най-голяма степен ще се предопределя от две неща.

Първо, дали САЩ ще се смирят с неизбежната загуба на лидерското си място и произтичащите от това негативни последици за тях. И второ, дали новият властелин на света, ще съхрани тенденцията, която сега следва – победа чрез подхода на “меката сила”.

В интерес на истината САЩ продължават да осъществяват най-мащабното промиване на мозъци, което някога е съществувало в историята на човечеството. Те контролират глобални, регионални и локални медии в световното публично пространство, включително и в любимата ни Татковина.

И това им позволява да крият от милиони хора истината за явления и тенденции, които подриват имиджа им на световен лидер.
Ето защо ви предлагам някои факти за размишление. А вие сами преценете дали “Залезът на Запада” е красива фраза или тенденция, която отразява настъпваща фундаментална промяна на планетата. И която несъмненно ще доведе и до дълбоки изменения във всички области на живота ни.

Икономика, основана на наука
Преди четири години китайският лидер Си Цзинпин, наричан още „председателят на всичко“, даде старт на новия етап на растеж на страната. Приоритетът в националната стратегия на Китай е поставен на развитие на икономика, основана на наука и качествено образование на населението.

Сега тази държава отделя за обучаване на децата си 30 на сто повече, отколкото САЩ!
За пръв път Китай надмина САЩ и по броя научни статии, публикувани в една страна. През 2016 година в Китай са публикувани над 426000 изследвания, докато в САЩ те са 409000.

Темпото на инвестициите, които Китай отделя за изследвания и разработки, е невероятно високо. От 2000-та година насам инвестициите на тази страна растът средно с 18 на сто всяка година, докато в САЩ – с 4 на сто. Сега тази държава влага в научни изследвания над една пета от всички разходи, които прави света за тях.
Тенденцията е ясно очертана: Китай особено активно развива своите научни проучвания, които неизбежно ще доведат и до неговото растящо глобално влияние.

Китай: лидер в суперкомпютрите
Във времето на разгръщащата се Четвърта индустриална революция един от най-важните фактори за да има качествени научни изследвания, е наличието на суперкомпютри в една държава. Според рейтинга за суперкомпютри Top500, Китай притежава най-голям брой от тези свръхмощни изчислителни машини на планетата. В края на миналата година Китай имаше 202 суперкомпютъра, докато САЩ – само 143. За първи път САЩ бе изместен на второ място от времето на създаването на Top500 преди четвърт век.

Двата най-бързи компютъра на планетата са китайските Sunway TaihuLight и Tianhe-2. Компютърът Sunway TaihuLight е способен да изчислява данни със скорост 93 петафлопа, докато най-бързия американски компютър Titan има максимална производительност от 17,6 петафлопа. Но след две години Китай ще притежава Tianhe-3, който ще е способен да изчислява квинтилион операции за секунда.
От гледна точка на съвкупната производителност Китай има 35,4 на сто от общата изчислителна мощност на всички компютри, влизащи в Top500, а САЩ – само 29,6 на сто.

Суперкомпютрите в Китай са на разположение на хиляди изследователски екипа от различни райони на страната. С тях се разработват над 1200 ключови иновационни проекта. Като цяло икономическата полза от работата с тях за миналата година е над половин милиард долара. Използват ги най-активно, както за цели на отбраната, така и за прогнозиране на времето, разработка на лекарства, за създаване на самолети и кораби, за търсене на полезни изкопаеми…


САЩ се опита да блокира развитието на суперкомпютрите в Китай, като въведе преди три години забрана на износ на чипове за Tianhe. Но Китай отдавна вече не е държавата, на която може да диктуваш условия: там просто си създадаха собствено производство на суперсъвременни чипове, процесори, операционни системи.