Заплаха на една ръка разстояние

Заплаха на една ръка разстояние

Тези дни авторитетните медии EurekAlert и MedicalXpress, съобщиха за резултатите от две проучвания. Те са проведени в различни страни – Япония и САЩ, но са посветени на една и съща тема: вредна ли е солта за нашето здраве?
Онези, които се интересуват знаят, че хипертонията е един от основните фактори на риск за сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт, поради инфаркт и инсулт. Около 40 на сто от населението на Земята на възраст над 25 години, страда от високо кръвно налягане. Сега японски учени от Националния институт за фундаментална биология установяват, че една от най-сериозните причини за развитието на хипертония, е употребата на готварска сол (NaCl). Колкото повече в организма на човека постъпва натриев хлорид, толкова повече йони на натрия се натрупват в кръвната плазма и гръбначно-мозъчната течност (известна още като ликвор). Резултатът е възбуждане на симпатиковата нервна система, която ускорява сърдечната дейност, стеснява кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане. Съответно нараства риска от инфаркт и инсулт.


А техни колеги от Йейлския университет установиха, че употребата на голямо количество сол, е свързано със сериозно увеличение на риска от развитие на разсеяна склероза. Става дума за много опасно автоимунно възпалително хронично заболяване. За него засега няма ефективни методи на лечение. Човекът, който е имал лошия шанс да го срещне, го очаква инвалидизация и преждевременна смърт.
В друго проучване, осъществено в Бостън, са били наблюдавани 2974 души на възраст между 30 и 54 години. В продължение на 24 години екип от учени е следял равнището на постъпващата в организма им сол. По време на изследването са починали 272 души. Така е била установена пряката връзка между количеството на употребяваната сол и риска от преждевременна смърт.
Финландски учени също предупреждават, че злоупотребата със сол води до опасна сърдечна недостатъчност. Те са следяли 4630 доброволци на възраст от 25 до 64 г., в продължение на 12 години. Анализирали са образци от урината им, за да определят, колко сол те са консумирали. Така са забелязали, че хора, които потребяват повече от 13,7 грама сол на ден, получават сърдечна недостатъчност 2,1 пъти по-често, отколкото тези, които са вземали по-малко от 6,8 грама сол на ден.

Преди две години австралийски специалисти пък определиха солта, като най-опасния продукт в света. Когато е в повече, тя негативно и мигновено повлиява на сърдечната ни система. А хора, които имат проблеми с бъбреците, хипертония, е най-добре да се въздържат от солена храна.
Солта е и един от виновниците за излишните килограми – всеки допълнителен грам сол, който изяждаме през деня, увеличава риска да затлъстеем с една четвърт. Тя променя метаболизма и влие на това, как тялото ни абсорбира мазнините. А затлъстяването от своя страна води и до опасния диабет от втори тип.
Прекалената употреба на сол влияе на активността на бактериите Helicobacter pylori, които са в стомаха на от 20 до 50 на сто от хората. С нея се свързват някои негови опасни заболявания, като язва, гастрит и дори рак на стомаха.
Солта е способна да уврежда не само сърцето, но да затруднява и функционирането на мозъка. Злоупотребата с нея води до развитие на слабоумие и инфаркт. Една от причините за това е, че солената храна стимулира размножаването на имунни клетки, които блокират производството на жизнено важните за мозъка и сърцето азотни окиси. Когато е в повече солта е опасна и за черния ни дроб, съсипва и чревната микрофлора. А някои учени откриват и връзка между прекомерната консумация на сол и остаряването на човека.


Естествено, не става дума за това, да изключим солта от храната си. Пълният отказ от нея е също така вреден за здравето ни, както и прекомерната и употреба. Солта е естествен и необходим компонент на нашата кръв и тъканната течност. Без сол организма ни може да издържи не повече от десет дни. Ако тя не ни достига, то е възможно да получим нервни разстройства, нарушения в храносмилането, проблеми със сърдечносъдовата система. Нейният дефицит ще ни направи сънливи, мускулите ни слаби, ще се наруши и координацията на движенията ни. Ако тя не ни достига, то организма ще посегне към запасите в мускулите и костите, което ще доведе до тяхното разрушаване.
Но това не означава, че не трябва да си даваме сметка, какво количество от тази бяла подправка поемаме всеки ден. Истината е, че никак не са малко хората, които консумират и над 12 грама сол на ден. Защото не става дума само за солта в солницата – до 80 на сто от нея ние получаваме от промишлено преработените продукти и заведенията за обществено хранене. Тя е особено много в месните изделия и хляба.

Добре е да знаем: средната допустима норма за потребление на сол, която днес определя Световната здравна организация, е до пет грама на ден. Ако я превишим повече от два пъти, то ни очакват големи неприятности – промяна на микрофлората на червата ни, поява на автоимунни заболявания, инфаркт, инсулт…
Древните ни предшественици са ни завещали една голяма мъдрост: последният и най-висш дар от боговете на човека е чувството за мярка. Ако се сещаме за нея и в случаите, когато посягаме към солта, то риска от преждевременна смърт определено ще е далеч по-малък…