Застрашава ли ни аспирина с рак?

Застрашава ли ни аспирина с рак?

 

 

 

Един от родоначалниците на знаменитата александрийска медицинска школа е Херофил (335 – 280 г.пр. Хр.). Той пръв прави аутопсия на човешки труп, за да изучи строежа на тялото, описва нервната система, редица вътрешни органи, части на окото и пр. Този невероятен лечител ни е оставил следния завет:
– Когато здравето липсва, мъдростта не може да се изяви, уменията не могат да се покажат, силата не може да се прояви. Богатството е безполезно, а разумът е безсилен.


Ще постигаме всичко, към което се стремим при едно особено важно  условие: да сме здрави. Затова хората, особено с нарастване на възрастта им, проявяват растящ интерес към всичко онова, което им помага да не се окажат в редиците на пациентите.
Гълтат аспирин например. Това правят всеки ден над 50 на сто от възрастното население в САЩ и 40 на сто във Великобритания.

На нашия континент най-редовно, без да се пропуска нито ден, този препарат се взема от над една трета от населението.
Хората го правят, защото са им казали, че аспирина предотвратява сърдечно-съдови заболявания например. Но тези, дето са им го препоръчали най-вероятно не са им споменали, че с редовното му приемане като нищо могат да създадат сериозни проблеми на стомаха си, включително язви или кръвотечения.

При продължителна и редовна употреба аспирина е в състояние сериозно да разстрои работата на черния дроб и мозъка, да провокира астма, алергична хрема, обрив на кожата и пр.
Но се оказва, че аспирина е далеч по-опасен, отколкото допускаме. През миналата година станаха известни резултати от проучвания, които установяват, че редовния прием на аспирин провокира ръста на ракови клетки, които са устойчиви към лекарствени средства.

А това означава, че безобидния на пръв поглед аспирин, може да нанесе непоправими вреди на здравето на човека.
Американски специалисти изясниха, че аспирина увеличава еволюционния потенциал на туморните клетки. Вследствие на това те мутират в сравнение с клетките на тумори, които не са били подлагани на въздействието на аспирин. Това означава, че пациент с ремисия на онкологично заболяване при рецидив рискува да получи мутирали клетки, които вече няма да могат да бъдат лекувани с лекарства.


Буквално преди броени дни станаха известни резултатите и от най-ново проучване, в което се прави следния извод: всекидневния прием на аспирин увеличава близо два пъти риска от развитие на меланома при мъжете. Става дума за един от най-опасните и практически почти нелечими тумори.

Учените са анализирали данни за около 200000 души на възраст между 18-89 години, при които никога не е била установявана меланома. От тях е била обособена група на тези, които са вземали аспирин всеки ден в продължение на повече от година. Те са били наблюдавани след това пет години.


Изводът от това проучване: при мъжете, които постоянно са вземали аспирин, риска от развитие на меланома се е оказал 1,83 пъти по-висок, в сравнение с другите участници в проучването.
При жените подобна зависимост не е установена. Причината е, че мъжкия организъм изработва по-малко защитни ферменти в сравнение с женския.


Парадоксът – поне за мен е в това, че има далеч по-безопасна алтернатива от аспирина: чаша истинско червено вино от хубаво узряло грозде. В него се съдържа и голямо количество ацетилсалицилова киселина, която потиска съсирването на кръвта. И затова то е отлично профилактично средство против всевъзможни сърдечносъдови и други заболявания.
А да не говорим за несравнимото удоволствие, което ни носи глътката от тази божествена течност…