Запознайте се: София – част 1

Запознайте се: София – част 1

 

 

Признавам, че светът на роботите много ме интересува. Не се и съмнявам, че до 10-15 години и у нас те ще започнат да навлизат във всички области на живота ни: от държавната администрация до търговията. Несъмненно това ще улеснява всекидневието ни, ще ни спестява много енергия, която сега отива нерядко за контакти и с бездушни, самозабравили се бюрократи или търговци-измамници. Ще намалеят грешките в медицината, финансите, статистиката, образованието…


Вярно, цената за по-добрия живот ще е увеличаване на безработицата. За поколенията, които тепърва ще излизат на трудовия пазар, ще е все по-трудно да си намерят работа. Но не и за тези, които са безкрайно любопитни, непрестанно самообразоващи се и креативни – гладът за такива хора непрекъснато ще нараства.


Джак Ма – една удивителна личност и основател на най-голямата онлайн платформа на планетата AliBaba, е убеден в бъдещето на роботите. Той споделя пред журналисти:
– Роботите ще са много по умни от нас, хората. Имам предвид, че те помнят нещата много по-добре от нас и нищо не забравят. Роботите не се уморяват, те изчисляват много по-бързо от нас. Роботите ще навлязат в живота ни, независимо дали това ни харесва или не.


И както винаги, Джак ще се окаже прав. Неотдавна китайската Changying Precision Technology Company, чийто бизнес е сглобяване на мобилни телефони, уволни 90 на сто от своите сътрудници, и назначи на тяхно място промишлени роботи. Веднага разни експерти заговориха, че я очакват сериозни трудности – според тях е все още рано да се разчита изцяло на роботи, защото много неща около тях не са изпипани.


Те не познаха, естествено: ако преди по сглобяването на телефоните работеха 650 човека, сега за нормалното протичане на целия процес, са нужни не повече от 20 души. Бракът незабавно спадна с над 80 на сто, а ефективността на труда се увеличи с 250 на сто! Съответно и печалбите на собствениците на Changying Precision Technology Company, поеха стремително нагоре.


Най-важното е да осъзнаем, че новите технологии се усъвършенстват стремително. Напредъкът във възможностите на изкуствения интелект, е невероятен. Невронните мрежи с дълбочинно обучение стават не само по-сложни, но направо ни изумяват с това, което могат да вършат.
Задава се поколението на роботите, които трудно бихме различили от човека. Хуманоидите или както още ги наричат андроиди. Аз вече писах на сайта за андроида Модел AP700 – Кара. Тя изглежда като жива дама, сигурно стои на краката си, следи с поглед събеседника си, а лицето и изразява емоции.


А сега искам да ви запозная със София – електронната дама на Дейвид Хенсън. Преди да основе през 2003 година компанията си за производство на роботи Hanson Robotics, Дейвид се труди в Disney. Но мечтата му е да произвежда роботи, които да са креативни, състрадателни и емпатични. Благодарение на тези три качества изкуствения интелект ще решава задачи, които са твърде сложни за хората.


Своята София Дейвид създава по подобие на знаменитата британска филмова и театрална актриса Одри Хепбърн (1929 – 1993), печелила всичките четири най-престижни награди „Оскар“ (за кино), „Еми“ (за телевизия), „Грами“ (за музика) и „Тони“ (за театър). Неговата дама-робот е очарователна, в състояние е да имитира 62 различни движения на мускулите на лицето си. Тя мига, натъжава се, радва се…

София е интелигентна и съобразителна, с удоволствие ще си побъбри с приятен събеседник. В очите и са монтирани камери, а специални алгоритми и позволяват да забелязва хората и да установява с тях зрителен контакт. Роботът използва система за разпознаване на говор от Google Chrome, а сега се работи и по интегрирането му и с технологии на IBM и Intel.


Кожата на София е направена от специален силикон (Frubber), който комбинира синтетични и органични материали, имитираши човешката кожа. Това се  вижда визуално, а подобно е усещането и ако тялото и се докосне от човек. Под обвивката на лицето и са монтирани няколко миниатюрни двигателя, които отговарят за емоциите на робота. Ако София е с перука, то приликата и с човека е поразителна.