Запознай се с канибала

Запознай се с канибала

Едва ли ще открия нещо ново за вас, ако ви кажа, че в нашия свят, в който всевъзможни производители се надпреварват да ни го направят все по-комфортен,  има хора, които се измъчват точно от това. Те си мечтаят за нещо по така, да се намерят в ситуации, в които да изпитат неописуеми и страховити усещания. Като тези от телевизионните шоута за оцеляване – странни, но най-вече страдалчески.
Ние, простосмъртните данакоплатци, трудно можем да осъзнаем подобен копнеж. Но я да се поставим на мястото на състоятелни люде: хубави къщички сред зеленина, гараж, пълен с лъскави лимузини, опознати до болка морски и планински курорти, ресторанти, барове… Е, няма начин в един момент да не ти писне от многото хубост и да поискаш нещо по-тръпчиво. Нещо, което най-точно може да бъде описано с буквите БИА: Болка, Изтощение, Агония.
А като има търсене – има и предлагане. Така се появи една много специфична професионална общност: на откривателите на екзотични усещания.
Сред тях е и руснака Дмитрий Черняховский – една типично неординарна личност. Той има докторат в областта на географските науки и дългогодишен опит във възможно най-сложни експедиционни проучвания в цял свят. Автор е на стотици публикации. Интересите му са в областта на геологията, палеогеографията, тропическата ботаника, екологията, икономиката, селското стопанство, поезията…


Негова е идеята за един уникален проект, който той реализира чрез компанията  “Тайният меридиан”, на която е и директор. Нарекъл го е  “Канибалите на Папуа”.  И той определено няма аналог сред всевъзможните  приключенски турове в света. Проектът се реализира в крайно труднодостъпни райони на провинция Папуа от стровите Нова Гвинея. Там хората живеят още в епохата на каменния век, доскоро се е практикувало (а няма гаранция, че все  още не се прави) човекоядство. Търсачите на екзотични усещания се срещат с хора, които никога преди това не са виждали бял човек. Необикновени, шокиращи емоции за човек, свикнал с удобствата на 21 век…
Дмитрий много често сам съпровожда тези, които се осмеляват да поемат определено рискования маршрут сред папуаски общини. Районите, в които се осъществява приключението, не се осмеляват да посетят дори и безстрашни мисионери. Смелчаците ги очакват много километрови преходи с тежка раница на гръб, ранно ставане, дейности по организиране на полеви лагери, тропически горещини, опасни болести… За да участва човек в подобно приключение определено трябва да е в перфектна физическа форма.
И цялото това удоволствие струва някакви си 6000 долара. При това в цената не са включени самолетните билети до Джакарта и обратно, визи, сувенири и пр.
Но желаещи да проверят себе си и да се върнат векове назад, има предостатъчно. И то не само от Русия…