Заради тях остаряваме бързо и умираме преждевременно

Заради тях остаряваме бързо и умираме преждевременно

https://ziuadecj.realitatea.net/images/Articole/00169217/00170253_medium.jpg


Поне аз не познавам човек, който не би искал да бъде здрав, млад, енергичен и да го има на тази планета дотогава, докато не му омръзне. Но знам и немалко хора от същата тази група, които всеки ден сами създават предпоставки, мечтата им да не се осъществи. Правят го много простичко – като се хранят. Те непрекъснато ядат продукти, които бавно, но сигурно ги убиват. Особено ефективно в тази насока действа смъртоносната комбинация на някои от тях. Така те сами си осигуряват сърдечносъдово заболяване, инфаркт, инсулт, рак, диабет, Алцхаймер – основните причини, поради които милиони хора си отиват преждевременно от този свят.
Добре е по-често да се сещаме за продуктите-убийци, които, ако искаме да бъдем здрави, не би трябвало въобще да допускаме до трапезата си. Проблемът е, че в забързаното ни и стресово време, невинаги си даваме сметка за разрушителното им въздействие върху организма ни. Поне, докато ножа не опре до кокъла, както казва нашата поговорка. Ето някои от тях.

кетчуп от магазина
Има пряко отношение към такива опасни процеси в организма ни, като затлъстяване, диабет, болести на сърцето. Една от причините за това е захарта, която съдържа, както и всевъзможни други химикали. Затова е най-добре ние сами да си правим кетчупа, а още по-добре е да наблягаме на свежи градински български домати.

газирани напитки
Те са една от най-големите опасности за здравето – нашето и това на децата ни. Ако ги пием редовно, то ние сами съсипваме организма си като цяло. В тях няма нищо полезно, освен изобилие на захар и изкуствени подсладители, опасни консерванти и оцветители.

захар
Наричат я бялата смърт и основателно. С нея неизменно си върви и риска от сърдечни заболявания, диабет… Захарта подхранва раковите клетки, способства за тяхното размножаване и задълбочава всяко възпаление в организма. Най-често умират от рак тези, които имат най-високо равнище на захар в кръвта.

маргарин
Свръхопасен за здравето ни продукт! Той не е нищо друго, освен чиста химия, която директно атакува сърцето ни, кръвоносните ни съдове, повишава равнището на холестерола…

хот-дог
Специалисти сравняват ефекта от неговата консумация с пушенето на цигари. Тъпкани са с консерванти, с токсини, които ни застрашават с развитие на онкологично заболяване. Рискът човек да развие колоректален карцином (рак на дебелото черво) след редовната им употреба, се увеличава с над една пета!

бял хляб
Лишен е от фибри, минерали, витамини. В него също има твърде много химия. Непосредствено застрашава щитовидната ни жлеза, води ни към затлъстяване, създава и други твърде неприятни проблеми на здравето ни.

месо от барбекю
Към вредите, които ни носи месото, се добавят и химически вещества, които попадат в него по време на процеса на печене. Установена е пряка връзка между редовното ядене на така приготвено месо и рак на панкреаса и гърдата.

плодови сокове
Продаваните по магазините кутии с плодов сок са натъпкани със захар, оцветители, консерванти, подобрители. Изключително опасни са за здравето ни, особено това на децата.

сол
Злоупотребата със сол води до опасна сърдечна недостатъчност, инфаркт и увеличава риска от преждевременна смърт. Неслучайно австралийски специалисти я определят, като най-опасния за човека продукт в света.

енергийни напитки
Заплашват непосредствено сърдечносъдовата ни система и могат да доведат до сърдечна аритмия, хипертония, инсулт, инфаркт и внезапна смърт. Пагубни са и за психиката ни – вследствие употребата им може да се появат психични и неврологични заболявания.

обработено месо
Става дума за месо, което е преминало през осоляване, изсушаване, опушване или други подобни процеси, за да се подобри вкуса му или да се консервира. Най-популярните такива продукти са бекон, шунка, колбаси, кренвирши, наденица, сланина, месни консерви. Установено е, че колкото повече обработено месо консумира човек, толкова по-висок е риска от развитие на определени видове рак в организма му, сърдечни заболявания и преждевременна смърт. При хора, които изяждат редовно на ден около 160 грама обработено месо (два кренвирша например), с 44 на сто се увеличава риска да умрат от ранна смърт. Причините за това са химикалите и голямото количество мазнини, които ги има в обработеното месо, както и това, че то се приготвя при високи температури.

Ако имаме здрав разум и критично мислим ще знаем, че производителите на храни не жалят пари да плащат на всевъзможни маркетолози, за да ни промиват мозъците. Дреме им на тях за здравето ни. Единственото, което ги интересува, са парите в портфейла ни.
Бащата на медицината Хипократ е казвал: храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна. Много векове са минали от времето, когато той е живял. Но тази мъдрост нито е остаряла, нито е загубила от стойността си. Нещо повече: точно в нашата динамична дигитална епоха, когато ни остава все по-малко време да се замислим за храната, която поемаме, тя става свръхактуална. И затова е добре по-често да си я спомняме.
Ако искаме, естествено, да сме здрави, свежи, енергични и да ни има още много години в този прекрасен луд свят.