Заспивате ли лесно?

Заспивате ли лесно?

 

Съвременният човек все по-малко спи. Той краде от съня си заради телевизия, интернет, нощни забавления… Непрекъснато расте и броят на хората с различни разстройства на съня – от трудно заспиване до опасната нарколепсия. Но точно заради безсъние ние си създаваме големи неприятности: уморени сме, затлъстяваме, заплашват ни всевъзможни заболявания – като рак, диабет, високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, инвалидност… Доказано е, че безсънието е причина за 90 от най-разпространените неинфекционни хронически заболявания на човека! Дефицитът на сън не само ни гарантира ускорено състаряване, но може да ни доведе и до преждевременна смърт.


Нашият сън – това не са просто няколкото часа, в които си позволяваме да си отдъхнем от тормоза на деня. Той е нашия защитник, “програмиран” от мъдрата природа да ни предпазва от безброй опасности, пред които сме изправени. Не случайно експерти, които се занимават професионално със съня – наричат ги сомнолози (от името на науката за съня – сомнология) са категорични: съня е най-важният показател за това, колко време ще преживем!


Но продължителността на съня на преобладаващата част от човечеството продължава да намалява – в сравнение с ХІХ век хората сега спят средно с час и половина по-малко. Цената, която плащаме за всички тези технологични чудеса, на които днес се радваме, се оказва твърде висока – те са извадили организма ни от неговия естествен ритъм и са нарушили биологичните ни часовници. В резултат сложната симфония от химическа, хормонална и нервна активност на собствените ни клетки, става все по-дезорганизирана.


Много хора осъзнават необходимостта от сън, но на практика трудно заспиват. Някои прибягват до сънотворни, но така още повече влошават здравето си – те имат изключително опасни странични ефекти за психиката и физиката на човека.
В интерес на истината има немалко проверени във времето натурални средства за лесно заспиване и здрав сън и на този сайт тепърва ще се запознаваме и с тях.


А нестандартно мислещи хора не престават да търсят и намират нови интересни решения за справяне с този много сериозен проблем за милиони хора на планетата: безсънието.
Ето едно от тях, което предложи британската авиокомпания EasyJet: 10-часов албум със запис на самолетно жужене. Записът е направен по време на полет от лондонското летище Гетуик за Ница.


По идея на авторите на албума, той ще помогне на хора, които страдат от безсъница. Албумът може да се купи в iTunes, Amazon и Google Play за 9 евро (7,99 фунта).
Според специалисти създавания от турбините на самолета “бял” шум ефективно способства за заспиването. Сомнологът Сандра Уитли твърди, че жуженето блокира странични дразнещи звуци, които пречат на човек да заспи и действа успокояващо на мозъка.