Защо виното е полезно за здравето ни: 1 част

Защо виното е полезно за здравето ни: 1 част

 

 

 

Здравословно вино може да се получи само от истинско узряло грозде. Не случайно европейското законодателство отдава изключително значение на произхода на гроздето – от неговото качество зависи в най-голяма степен и качеството на виното. Когато то е узряло, то е и готово за вино: в него се е натрупало достатъчно захар, за да се превърне в алкохол. А самото раждане на виното е един природен процес, без присъствието на химия – гроздов срок, който ферментира по естествен начин.


Веднага искам да отбележа обаче, че виното съвсем не е просто “склад” за ценните вещества на гроздето, а една уникална напитка, която в процеса на създаването си придобива и много нови и полезни за човека качества. Това всъщност го прави неповторим и много различен продукт от повечето алкохолни напитки, познати на хората.
В основата на виното е гроздето, което е събирало целителната сила на слънцето, всмукало е и соковете на земята.

Най-известните сортове vitis vinifera (лоза, която дава вино) днес са каберне, шардоне, пино ноар, ризлинг, совиньон блан, сира (шираз)… После следва един продължителен период на ферментация (от латинския глагол fervere – кипи, бучи, втасва), отлежаване и стареене.
Но магията е в това, че виното като истински жив организъм не престава да се развива във времето – първо в бъчвите, а след това вече в разлятите бутилки.

В него продължават да текат преобразувания, които осигуряват букета от неповторимите му аромати и усещания. Или несравнимите преимущества на виното спрямо концентрираните напитки, продукт на дестилация, не могат да бъдат ограничавани единствено до ферментацията. Създаването на виното е един непрекъсваем процес, в който не само се запазва най-ценното от гроздето, но то продължава да се обогатява във времето с нови качества. Едно вълшебство, в резултат на което се ражда наистина божествен продукт!


Истинското вино от узряло грозде съдържа жизнено необходими ни целебни компоненти, които повечето видове алкохол няма как да притежават. В него са идентифицирани над 600 различни съставки, органически и минерални вещества, като спирт, захари, смоли, пектини, азотни съединения, танинови и багрилни вещества, киселини, ензими, витамини…

Присъствието им във виното се определя от много фактори – състояние на почвата, екологията в района, качеството на лозята, броят на слънчевите дни, ъгълът на слънцегреенето, чистотата на лунните лъчи, любовта на хората, които се грижат за него, професионализма на енолозите, привързаността им към традициите и познаването на последните постижения във винопроизводството…

Всички те действат в комплекс и в резултат на тяхното взаимодействие се появява и неповторимото вино с превъзходно качество.
Особено важно е да се отбележи, че под въздействието на околната среда се променят отделни компоненти, а в резултат пък на тяхното собствено взаимодействие, се променя и самото вино като цяло.

Най-хубавото е, че тези промени не намаляват неговото благотворно влияние върху здравето на човека, а точно обратното – разкриват нови възможности за неговото укрепване.
Виното е сравнително богато на минерални вещества – като цяло те са 2-3 грама на литър. За нашето здраве особено ценни са т.нар. микроелементи – химични елементи, които са необходими за растежа, развитието и физиологията на организма. Експерти изчисляват, че броя им е 24. Сред тях са йод, желязо, кобалт, мед, манган, молибден, цинк, флуор, ванадий, титан…


В нашия организъм се съдържат и метали – ванадий, желязо, йод, калций, калий, магнезий, мед, натрий, никел, хром, цинк и др., (общо около петнадесет метала), макар и в неголеми количества. Тези микроелементи (или олигоелементи, както още ги наричат) трябва да се намират в определено равновесие. Те се движат постоянно из кръвта под формата на метални йони и участват в многобройни жизненоважни химични реакции, в регулирането на клетките, в работата на сърцето и пр.

Чрез тях се осигурява нормалното протичане на много важни за живота ни биохимични процеси – стимулира се активността на множество различни ензими, витамини, хормони, без които организма ни не може да функционира.
Микроелементите способстват за изграждането на ДНК и на клетъчната структура като цяло. Ако някои от тях недостигат, възникват проблеми, като сърдечносъдови заболявания, депресии и др.
Ако е недостатъчен меда в организма ни следва повишение на общия холесторол.


Недостигът на хром е по-значителен рисков фактор за сърдечносъдово заболяване от хипертонията, наднорменото тегло или повишеното съдържание на холестерол в кръвта. При неправилно хранене, като например прекаляване със захарта, както и с повишаване на възрастта, запасите от хром в организма намаляват и съответно се увеличава опасността от сърдечносъдово заболяване. Хромът ни е необходим и за работата на дробовете ни, за стабилизиране нивото на кръвната захар, а също и за контрола над холестерола, той участва и в структурата на костите и ноктите.