Защо виното е полезно за здравето ни: 2 част

Защо виното е полезно за здравето ни: 2 част

 

 

 

Ако липсва магнезий в организма ни се затруднява изхвърлянето на холестерола. Той ни е нужен и за поддържане еластичността на артериите ни, както и за костната структура. Магнезият има съдоразширяващо и диуретично действие, стабилизира сърдечната функция и подобрява енергийния баланс на мускулите. Участва в образуването на ензими, намалява нервността и неспокойствието ни, умората ни.

Той запазва мозъчните клетки живи, като съдейства и за предотвратяване на натрупването на калций в тях, което често ги съсипва.
Известно е, че хранителни продукти, богати на магнезий, пречат на развитието на т.нар. метаболически синдром. Той е налице при съчетанието на четири симптома: напълняване в областта на корема (бирен корем), хипертония, повишаване на холестерола и на гликозата в кръвта.

Метаболическият синдром е много опасен, защото може да доведе до исхемична болест и други сърдечно-съдови заболявания.
Цинкът ни е нужен, за да се осигури активността на различни ферменти и хормони – той участва в състава на повече от 120 ензима, регулира действието на повече от 300 ензима и така способства за нормалното функциониране на организма ни като цяло. Той поддържа равновесието на захарта в кръвта, действа и срещу ранното стареене.

Цинкът укрепва имунната ни система – спира възпалителните процеси в тялото ни, пречи на болестотворните микроорганизма, проникнали в него, да се възпроизвеждат. Подобно на витамин С този микроелемент има мощно антиоксидантно въздействие.
Желязото също укрепва имунната ни система, засилва паметта и възможността ни за съсредоточаване. То ни е необходимо за процеса на кръвообразуването, помага в преноса на кислород до клетките и за сваляне на умората ни.

Желязото способства за развитието и регенерацията на съединителните тъкани, кръвоносните съдове и кожата.
Много полезен е и мангана, който също присъства във виното. Той активира ензимите, необходими за оползотворяване на витамините В1 и С от организма. Потребен ни е и за образуването на тироксин – основния хормон на щитовидната жлеза, който поддържа и контролира обмяната на веществата в тялото, помага ни да сме енергични, да търсим социални контакти.

При недостатъчно отделяне на тироксин може да настъпи депресия, да се намали осезаемо умствената работоспособност на човека. Тироксинът е полезен за нашето храносмилане и за правилната обмяна на въглехидратите, за нормалното функциониране на централната ни нервна система, предпазва ни от остеопороза и от нарушения на двигателната координация и т.н. Манганът е много важен и за сърцето ни.


Щитовидната жлеза е силно зависима и от йода в тялото – две трети от йода, с който разполагаме, се намират в нея. Йодът подпомага растежа ни, прави ума ни по-остър, изпълва ни с енергия, предпазва ни от атеросклероза и опреснява паметта ни.
Особено богато е виното на калий и фосфор, които играят голяма роля в регулиране на киселинно-алкалното равновесие, работата на нервната система и в минералния обмен.


За пълноценното осъществяване на защитните функции на нашия организъм, са му необходими минимум 2.4 г калий дневно. Той способства и за отделянето на излишната течност, както и за подобряване на дейността на сърдечния мускул, необходим ни е и за нормализиране на кръвното налягане, предпазва ни от развиване на хипертония – основа за различни много тежки сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на солите на калия, виното действа диуретично – пречиства бъбреците, пикочните пътища и кръвта, предизвиква увеличено отделяне на вода.

Организмът се изчиства от пикочната киселина, възпрепятства се образуването на камъни и пясък в уринарния тракт. Освен, че помага за остраняване на излишната вода от тъканите, калият регулира киселинно-алкалния баланс на организма, стимулира и укрепва сърцето.
Фосфорът подпомага възстановяването на организма, улеснява метаболизма на мазнините и скоробялата, облекчава болките при артрит, стимулира сърдечната дейност, важен е за функционирането на бъбреците, необходим е за предаването на нервни импулси, допринася за поддържането на венците и зъбите и пр.

Този минерал взема участие в почти всички физиологични химични реакции, които протичат в нашия организъм. Също допринася за много важното регулиране на киселинно-алкалното равновесие.
Калцият, който се съдържа във виното, помага да се намали високото кръвно налягане и така защитава сърцето. Заедно с фосфора, калция подпомага образуването на костите и зъбите и ни е необходим за нервната система. Той е и ефикасно противодействие на стреса.


Един от важните минерали, които се съдържат в гроздето и виното, е и молибденът. На специалистите е известно, че ако той намалее в организма на човека, това води до повишаване на неговата киселинност. От своя страна киселата среда затруднява действието на ензимите и обмяната на веществата и ускорява стареенето на клетките. Ако недостигът му не бъде своевременно компенсиран, се появяват редица заболявания – косопад, смущения в кръвообръщението, импотентност, стерилност. Първият признак за недостиг на молибден е неприятният дъх в устата, който показва, че организмът ни е с повишена киселинност и не може да се пречиства от отровите със собствени сили.