Защо виното е полезно за здравето ни: 3 част

Защо виното е полезно за здравето ни: 3 част

 

 

 

Виното съдържа практически целия спектър от витамини. И независимо, че са в сравнително неголеми количества в него, те не могат да бъдат пренебрегвани. От една страна защото са истински, а не са продукт на химията, т.е. не се съпровождат от странични негативни въздействия. А от друга – виното притежава свойството да ни осигурява тяхното взаимозасилващо се действие. Така витамините С, Е и лутеинът, са доказано полезни в профилактиката на възрастовите заболявания на очите. Калцият и витамин D – в профилактиката на остеопорозата и рака на дебелото и право черво и т.н. Добре е да помним, че витамините С и Е притежават защитен ефект, но само ако си взаимодействат.


Във виното се съдържат и всички витамини от групата В. Известна е тяхната важна роля при асимилирането на храните, носители на енергия за организма ни, в профилактиката на атеросклерозата, за обмяната на веществата. Така витамин В1 е отговорен за оползотворяването на енергията в мозъка, нормализира нервите, мускулите, сърцето, намалява зъбобола.

Витамин В2 изгражда защитен слой около нервите ни и така ги заздравява, запазва здрави кожата, косата и ноктите, подобрява зрението и съдейства за растежа. В3 – поддържа кожата, В6 – предотвратява нервните и кожните болести, забавя стареенето, действа като естествен диуретик. В12 ни предпазва от умора, участва в кръвообращението, увеличава енергията, поддържа нервната система, повишава апетита. А В15 – понижава нивото на холестерола в кръвта, възстановява след отпадналост, предпазва от замърсявания и пр.

Като цяло витамините от група В помагат за нашата умствена издръжливост, за добрата ни физическа енергия, за позитивното ни настроение.
Виното е богато на витамин С – един силен антиоксидант, който не се произвежда в човешкия организъм и трябва да се набавя допълнително. Той е изключително важен – предпазва ни от сърдечносъдови заболявания и рак, помага за развитието на здрави клетки в организма, за правилното абсорбиране на калция, за нормалното развитие и възстановяване на тъканите.

Участва и в процесите на кръвосъсирването и подсилва стените на капилярите. От съществено значение е в борбата на организма ни с инфекции. Витамин С работи за увеличаване имунната защита на нашия организъм, понижава нивото на холестерола. Той помага за отделянето на колаген, поддържа еластичността на кожата ни и на стените на кръвоносните ни съдове, предотвратява образуването на опасните кръвни съсиреци.

Витамин С стимулира още съпротивителната сила на организма против инфекции, заздравява раните, предпазва от вируси и бактерии. Той е ценен наш съюзник против образуването на тромби. Благодарение и на него се намалява въздействието на алергените, улеснява се абсорбирането на желязо. Този витамин гони от нас умората и увеличава продължителността на живота ни.


В 200 грама червено вино се съдържа и нашата дневна необходимост от витамин Р. А той помага на организма ни да усвоява и натрупва аскорбинова киселина, работи за укрепване на стените на капилярите ни и за предпазване на кръвоносните съдове, предпазва от инфекции, лекува кървенето на венците.
Витамин РР (никотинова киселина), който присъства във виното, е друга важна съставна част от някои окислителни ферменти.

Той е жизненоважен за синтеза на половите и други хормони, инсулина, за функционирането на нервната система и мозъка, за укрепване на кръвоносните съдове и за лечение на спукани капиляри и болести по вените.
Витамин Е пък пречи на свободните радикали да превръщат “лошия” холестерол в опасен за здравето ни. Той предпазва мазнините в клетъчните обвивки, не позволява струпването на тромбоцити на едно място, понижава опасността от сърдечни болести.

Този витамин също ни е нужен за защита на белите ни дробове, както и за забавяне на процеса на стареене на нашия организъм.
Недостигът на различни витамини води до сериозни здравословни проблеми. Кожата ни става суха при недостиг на витамините С, В6, РР, А;, кожни изривания получаваме, когато липсват В6, Р, А; апетита ни се губи при отсъствието на А, В1, В2, В6, В12, Н; не можем да заспим, ако не ни достигат В6 и РР;

ставаме податливи на инфекции – значи има недостиг от С и А; раздразнителни и безпокойни сме при липсата на С, В1, В6, В12, РР, Н; имаме проблеми със зрението – трябват ни повече А, В2, В6; спохождат ни стомашни разстройства – следва да увеличим В12, РР, А; венците ни кървят – липсват витамините С, В6, РР и т.н.
Установено е, че фолиевата киселина и витамин В6 и В12 снижават риска от сърдечен пристъп, като намаляват аминокиселината хомоцистеин в кръвта, която уврежда коронарните артерии. Със снижаването на концентрацията й в организма ни намалява и риска от стесняване на коронарните ни съдове.