Защо виното е полезно за здравето ни: 4 част

Защо виното е полезно за здравето ни: 4 част

 

 

В различни количества виното съдържа и захари. Тяхното количество в сухите вина е между 0,07 и 0,4 на сто, като съдържанието на фруктози е 0,1 – 2, а на глюкоза – 0,2 – 0,8 на сто. На организма ни те носят енергия, която е така необходима за нормалното поведение на всяка клетка.
Виното е богато и на органични киселини – повече от 50, в свободно състояние или във вид на соли. За основни се приемат винената (3 – 8 г/л), ябълковата ( 2 – 7 г/л), лимоновата (0,2 – 2г/л), млечната (1 – 4 г/л) и др.

Благодарение на тях се установява киселинно-алкален баланс, стабилност и вкус на виното. Киселините играят важна роля в процеса на храненето ни и факта, че ги поемаме чрез виното означава, че си осигуряваме допълнителна енергия за нашия организъм. Така винената киселина е своеобразен стабилизатор на витамин С и играе важна роля в окислително-редукционните процеси, лимонената е съставна част от кръвта, млечната подхранва тъканите, янтарната киселина стимулира дихателните ни процеси и пр.


Виното съдържа и пектин, който подобрява функцията на дебелото черво, улеснява движенията на червата, съсирва кръвта, намалява увеличените нива на “лошия” холестерол.
Виното ни дава енергия. То притежава твърде ценни хранителни биоенергетически свойства и е силно калорично – един литър сухо вино съдържа до 700 калории. Но някои марки притежават калоричност дори до 1500 ккал на литър!


Отпивайки глътка вино, ние попълваме енергетичните запаси на организма си. Заедно с това ние поемаме и вещества, които осигуряват тези процеси – като ферменти, микроелементи и др. Поговорката, че можем да живеем дълго време само с хляб и вино, се оказва много вярна.
Положителното влияние на истинското вино от узряло грозде е свързано най-вече със съдържащите се в него антиокислителни вещества, т.нар. полифеноли или биофлавоноиди.

Полифенолите са комплекс, който включва феноли, пигменти, танини и редица други вещества. Съдържат се в обвивката (кожицата) и семената на гроздовите зърна, оцветяват виното и определят неговия вкус. Когато е правено по класически (традиционни) методи, най-вече червеното вино е огромен извор на тези вещества – то съдържа най-малко 200 фенолни съставки и общото им ниво е до 30 пъти по-голямо от това в бялото вино.


Полифенолите имат забележителни биологически характеристики. Едно от ключовите им свойства е, че те действат като антиоксиданти и неутрализират редица вредни микроорганизми, очистват организма ни от опасните химически агенти, наречени свободни радикали, както правят и витамините С и Е. Но вземани отделно, витамините не са толкова ефективни.

Комплексният коктейл от фенолни съставки в червеното вино е много по-ефективен от поемането на отделни витамини, защото някои от полифенолите са разтворими в мазнини, а други – във вода.
Полифенолите по специфичен начин действат на някои звена от биохимичната регулация на организма. Те способстват за профилактика на оксидативния стрес, предотвратяват поврежданията на клетъчните и субклетъчните мембрани, които стават в резултат на неуправляема окислителна реакция.


Множество различни изследвания потвърждават голямото значение на полифенолите за предпазване на кръвоносните ни съдове от калциране. Тези субстанции са много по-ефективни отколкото витамин Е. Когато пием вино, в нашата кръвоносна система навлизат полифеноли. Дори и в хилядно разреждане, червеното вино пак помага за предотвратяване на атеросклерозата – предпазният фактор тук не е алкохолът, а полифенолите, които се съдържат най-вече в червеното вино.

Те предотвратяват оксидацията на мастните киселини в тялото и ограничават по този начин образуването на много холестерол. В крайна сметка върху вътрешните стени на кръвоносните съдове не се образуват налепи, които най-напред да ги стеснят, а след това и запушат – те влияят върху пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост.
Във виното полифенолните съединения се съдържат в оптимално количество, при това прекрасно се усвояват от организма. Експерти са установили, че чаша червено вино удовлетворява 40 на сто от дневната потребност на човека от полифенолни съединения.