Защо виното е полезно за здравето ни: 5 част

Защо виното е полезно за здравето ни: 5 част

 

 

 

Виното е един от най-мощните източници на антиоксиданти – флавоноиди. Така се наричат веществата, които свързват свободните радикали и предпазват от повреда клетките ни. Те недопускат образуването на вещества, които пък на свой ред пораждат атеросклероза и ракови тумори.
Като антиоксиданти действат представители на семейството на витамин А, алфа-каротин, бета-каротин, ликопен, литеин, бета-криптоксантин, токофероли (витамин Е).

Но според много експерти, най-полезен е съдържащия се в червеното вино антиоксидант, наречен ресвератрол. Той е известен с това, че препятства развитието на сърдечносъдови, ракови и много други опасни болести. Действа също така благотворно и на панкреаса, предотвратява рака на щитовидната жлеза, потиска холестерола и намалява кръвното налягане, засилва имунната система и забавя стареенето на организма ни.

Ресвератролът е единствен от групата на антиоксидантите, съдържащи се във виното, който има противовъзпалително действие, както и свойства на агент срещу рака.
Ресвератролът се образува под действие на слънцето. Количеството му е високо в сухи и топли години. Съединението издържа на ферментацията и преминава във виното.


Австралийски учени разработиха метод, който позволява да се повиши лечебното въздействие на виното върху човешкия организъм. Джефри Скерей и Стивън Клер, научни сътрудници в Университета на Западен Сидней, забелязаха, че така наречените пектолитически ферменти, които се прибавят в бъчвите със смачкано грозде, за да стимулират процесите на ферментация, способстват също и за извличане на ресвератрол от ципата на зърната.

Според тях, известно увеличение на дозата на ферментите, без да се влошават вкусовите качества на виното, води до повишаване на ресвератрола в него с 37 на сто.
Виното помага за по-бързото разграждане на мазнините, белтъчините и другите хранителни вещества.
Френски изследователи установяват, че съдържащите се във виното дъбилни вещества и флавониди, притежават наистина магическо въздействие на човешкия организъм.


Държа изрично да подчертая, че веществата, които природата мъдро е заложила във виното, не могат да бъдат заменени по никакъв начин с продукти на фармацевтиката! Хапче, което съдържа витамин С или Е, е несъпоставимо по ефективност с онези витамини С или Е, които присъстват в истинското вино от узряло грозде. Това е така, защото тяхното въздействие е резултат и на една неповторима и уникална комбинация на витамините с останалите негови ценни съставки.


Следователно, ако по време на здравословното си хранене пием и по чаша истинско червено вино от узряло грозде, на нас изобщо не са ни необходими произведени изкуствено витамини и други хранителни добавки, ползата от които, поне за мен, е меко казано доста съмнителна. А за вредата от поемането им съм абсолютно сигурен.
Аз не съм химик и затова тук само споменавам за някои от по-важните съставки, които се намират във виното и които и ние приемаме, когато го пием.

Всеки читател, който се интересува по-подробно от неговия химичен състав, може да се обърне към специализирана литература. От нея ще научи много повече и за съдържащите се във виното видове алкохоли, за органичните киселини, за фенолните съединения, алдехидите, кетоните, ацеталите, естерите и различните други групи съединения. В последните години с напредъка на технологиите специалистите получиха нови и много по-точни методи за изследване и анализи на виното – като например хроматографията, гелфилтрацията, полярографията, ядрено-магнитния резонанс, протонно-магнитния резонанс и др. А това безспорно задълбочава познананията на човека за химическия състав на виното.


Но дори и тези бегли представи за това, което съдържа истинското вино от хубаво узряло грозде ни убеждават, че то наистина е прекрасен природен продукт. И че отсъствието му от трапезата ни може да означава само едно – освен от неповторимо удоволствие, ние лишаваме организма си и от един естествен източник на изключително важни хранителни и енергетични вещества за неговата нормална жизнена дейност.
За което той няма да ни похвали.