Защо е добре да сме уверени в себе си

Защо е добре да сме уверени в себе си

Светът става все по-сложен за разбиране. Съвсем не е лесно да се ориентираме в това, което настъпва, а още повече пък в това, което предстои да се случи. А предизвикателствата пред всички ни тепърва ще нарастват.
Едно, обаче, е ясно: почти невъзможно е да постигаме целите си – от осигуряване на качествено образование на децата си до живот, освободен от лишения, ако не сме уверени в себе си.

Да разчитаме на някой друг да ни решава проблемите, пред които съдбата неизбежно ще ни изправя, е просто наивно.
Но как да се превърнем в решителни хора, които сами ще постигат целите си?
Ето някои предпоставки това да се случи.

Да приемаме света такъв, какъвто е
Онова, което не зависи от нас трябва да разглеждаме като реалност, към която сме длъжни да се приспособяваме.

Да помним: повечето проблеми се появяват не поради наши действия, но ние трябва да сме готови да се справяме с тях. Ако своевременно не правим това, то те само ще се усложняват и нарастват. Нямаме друг избор, освен да търсим и намираме решения за тях.
Затова е нужно да се интересуваме за нещата, които са от ключово значение за собствената ни реализация. Това ще ни позволява да виждаме света такъв, какъвто е, а не какъвто ни се иска той да изглежда.

Да не се страхуваме от провали
Ще сме уверени в себе си, ако се научим да приемаме неуспеха като важен етап от собственото ни саморазвитие. Все едно, че сме имали среща с авторитетен и скъп консултант, който ни е обяснил, че не действаме във вярната посока.

Много по-важно е да знаем, че сме установили безперспективността на възприетия подход, разбрали сме нещо ново за конкретния проблем. Убедили сме се, че се появяват не само неочаквани трудности, но и възможности. И ако оставаме открити към света, то ние ще съумяваме да се възползваме от тях. Един мъдър римлянин – Сенека, е казал преди повече от 2000 години: зад всяка трудност се крие и възможност!

Решителни сме, когато се научим да не се страхуваме и от поемане не рискове. Ако не се получи от първия път да опитваме отново, защото сме разбрали: препятствията съществуват, за да бъдат преодолявани.

Непрекъснато да обогатяваме знанията си
Уверени сме, когато не чакаме някои да ни подтиква, а постоянно се самоусъвършенстваме.

Когато сме наясно, че нищо не подпомага успеха така, както компетентността по отношение на това, с което се заемаш. Дълбокото познаване на това, което вършиш, не само определено понижава степента на риска, но позволява да се извлича полза от всяка възможност, с която ще се срещнеш.

В Иралндия организатори на аукцион на картини си направиха експеримент. Сред 41 изложени картини само една бе на Дамиен Хърст (един от най-скъпо платените британски художници днес). Останалите бяха работа на студенти от различни художествени училища. Всяко платно бе демонстрирано в продължение на 3 минути. За това време участниците в търга трябваше да познаят дали то е оригинала или фалшификат, за да преценят дали си струва да се борят за него.

Повечето студентски работи бяха разпродадени за по 10000-20000 долара. Но единственият, който съумя да се ориентира сред тези 41 платна, бе кинопродуцента Алан Малони. Той си купи картина само за 400 долара, но точно тя бе нарисуваната от Дамиен Хърст. Броени часове след това той без проблеми я продаде за 180000 долара!

Да сме бунтари, които разчитат на себе си
Един от любимите ми философи – Конфуций, ни е оставил много точен критерий, за да различим мъдрия от глупака: “Мъдростта разчита само на себе си, а посредствеността – на всички останали.” Напудрените и лицемерни приказки за устойчиво развитие и стабилност няма как да скрият горчивата истина: огромната част от човечеството буквално прахосва своите сили, защото никой не се интересува от  тях.

Единственият, който реално е загрижен от реализация на целия потенциал, който притежава, е конкретния човек. Затова печели винаги само този, който не се надява на някое величие да ощастливи живота му, а сам решава съдбата си.

Да вярваш в силите си означава да побеждаваш.

Увереността е най-добрата стратегия на поведение, особено когато става дума за неопределена ситуация. И тъй като света, в който сме попаднали е точно такъв – непредсказуем и неустойчив, решителността е от ключово значение за постигане на целите, които си поставяме.
Сред многото мъдри сентенции на Марк Твен е и тази:
– Ако смяташ, че можеш, то ти ще можеш. Ако смяташ, че не можеш, то ти си прав!


Много точно го е казал великия писател – ако се съмняваш в способността си да постигнеш една желана цел, то няма начин да я достигнеш. Успехът спохожда онзи, който не само страстно го желае, но и вярва, че е способен да си го осигури. Самата увереност е негов генератор.
Затова победители стават само тези, които знаят, че ще бъдат победители.