Защо е добре детето ви да си има куче

Защо е добре детето ви да си има куче

 

Много хора си имат домашни любимци – от различни мишоци до страховити песове. Вероятно едно от обясненията за растящата любов към тези същества е времето, в което живеем. Увеличава се отчуждението между хората, особено в големите градове, има и истинска епидемия от самота. А оттам и нуждата да си имаш другарче, което никога няма да те предаде, ще те слуша и винаги ще те наблюдава с обожание.
Вярно, срещат се и такива, които нетрадиционно подхождат към въпроса за ползата от тях. Като онази мила дама, която на въпроса дали си има домашно животинче, отговорила:
– А, на мен не ми трябва, аз си имам мъж и той ми е достатъчен!

Но се оказва, че домашния любимец има непосредствено отношение и към здравето на човека, особено на децата.
Факт е, че алергиите и затлъстяването сред децата на планетата неимоверно нарастват. Но учени установяват, че децата, които растат в семейство, в което има едно или повече кучета, много по-малко са застрашени от тези неприятни и опасни болести. Причината за това са точно домашните любимци – те са носители на полезни за децата бактерии.

Алергиите се развиват поради това, че човек живее в твърде чисти, буквално стерилни условия. Имунната система на детето просто не получава достатъчно информация, за да се научи да различава реалните микроби от безвредните частици. По аналогичен способ могат да се развият и много други автоимунни възпалителни заболявания.


Учени от Университета на Алберта, разположен в град Едмънтън, административен център на провинция Алберта в Канада, са провели твърде интересно проучване. Те са наблюдавали 746 деца. В 70 на сто от техните семейства е имало кучета. Оказало се, че децата, които са били подложени на въздействието на алергени (това е всяко вещество, способно да предизвика алергична реакция в организъм), които има в кожата на домашното животно, се оказали с два пъти по-високо равнище на бактериите Ruminococcus и Oscillospira.

А точно те защитават организма от алергии и затлъстяване. Според учените, мръсотията и бактериите, пренасяни от животните, способстват за създаване на имунитет у детето. Освен това наличието на куче в дома намалява риска от предаване на стрептококи от групата В по време на раждането. Тези бактерии са причина за развитие на следродилни инфекции и неонатален сепсис, както и за възпаление на дробовете на новороденото.


Но това далеч не е единственото преимущество за детето да си има домашен любимец у дома. Според експерти, ако у него има емоционална привързаност към домашно животно, то ще израсне като чувствителен възрастен, който има силни социални връзки с други хора, проявява съчувствие, държи се като лидер, уверен е в себе си.


И други проучвания показват, че взаимодействието на детето с куче способства за изработване у него на окситоцин – хормона на любовта. Същевременно се снижава равнището на кортизола – хормона на стреса. Общуването с кучета в детството предотвратява развитието на сериозни разстройства на психиката в по-късна възраст.


И в заключение една интересна история – за дружбата между японското момиченце Маме и пудела Рику. Маме е миниатюрна и е едва на годинка. Бялоснежният пудел в сравнение с нея е огромен – около 63 сантиметра висок и тежи над 27 килограма.
Но двамата са неразделни. Бабата на хлапето винаги е въоръжена с фотоапарат – снима приятелите и качва снимките в Instagram. Забавният дует вече има над 100000 поклонници на тази платформа.

Рику не е единственото куче в семейството – освен него има още две, Гаку и Коо. Но връзката между Маме и Рику е изключително силна. Дали ще се хранят, спят, скачат на батут, забавляват се, изучават околния свят – те са неразделни.
И затова те са щастливи.
Повече снимки на този прекрасен дует – тук.