Защо е прав Сун Дзъ

Защо е прав Сун Дзъ

https://i.pinimg.com/736x/3d/42/ae/3d42ae5037cb6d8b9164bc1c60cb89d3--parenting-tips-around-the-worlds.jpg

Преди време прочетох нещо любопитно за известната мексиканска киноактриса, кинорежисьорка, продуцентка от мексикански и ливански произход Салма Хайек. Дамата е не само очарователна, но определено си е и нестандартна и то не от днес. Ненапразно казват, че денят се познава от сутринта. Когато била тинейджърка тя учела в католическо училище, а там нравите са си доста сурови. Е, там тя редовно вършела разни щуротии, заради които отнасяла и наказания. Но търпението на училищното ръководство се изпарило, когато Салма била заловена да връща часовниците на монахините с три часа назад. Защо го правела ли? Ами така осигурявала за себе си и за съученичките си много повече свободно време…


А тази история съм я запомнил, защото е необичайна. Точно такива неща остават в главите ни, а не скучните и досадни писания, с които е изпълнено публичното пространство.
Ето още един пример в полза на нестандартното. Писах за 39-годишния Луис Фонси, който с песента си Despacito буквално за броени часове се превърна в световна звезда. А половин година след премиерата на Despacito тя събра над 4,6 милиарда прослушвания по стрийминг платформите в интернет. И интересът към песента въобще не намалява – тя продължава да привлича и радва милиони хора на планетата.


В  дигиталната епоха няма малки и големи, провинция и център, звезди и аматьори – има скучни и нестандартни. И печелят последните – различните.
Това се потвърждава и от най-новия случай – японски симпатяга ни показва, че музика може да се прави с всичко. Стига да имаш известни способности и достатъчно щура глава. Той ни демонстрира как звучи Despacito в изпълнение на два калкулатора AR7778.

Впрочем същият нестандартен музикант на двата си калкулатора изпълнява и хита Shape Of You на британският топ изпълнител Ед Шийрън, както и други парчета.

Калкулаторите са китайски, а япончето си ги е купило от интернет. В интерес на истината това не са съвсем обикновени, а музикални калкулатори, които могат да възпроизвеждат до 20 различни звука. В подходящи ръце и с тях може да се печели популярност и вървящите си с нея екстри: зрителите на видеоклипа с Despacito, изпълняван на два AR7778, много бързо надхвърлиха 200000 души!


Още едно доказателство за това, колко мъдър е бил великия китайски философ, стратег, пълководец Сун Дзъ, когато през доста далечната 500 г.пр.н.е., е написал:
– За да победиш бързо, трябва да удивиш!
И през 2017 година ние установяваме, че той наистина е бил прав.