Защо мръсотията е полезна за децата ни: 2 част

Защо мръсотията е полезна за децата ни: 2 част

 

Много родители следват правилото, че ако храна падне на земята и те я вдигнат по-късно от пет секунди, то тя не става за ядене. Но проф. Джак Гилбърт е категоричен: това е мит. На микробите им трябва милисекунда, за да се прикрепят към падналото парче от тортата. Но това няма никакво значение, стига да не сте го изпуснали наистина на много мръсно място, където е голяма вероятността от струпване на патогенни микроорганизми. В съвремените домове практически е невъзможно да се намери толкова опасна микрофлора. Или другояче казано – нищо не застрашава хлапето ви, ако си изяде падналото късче от сладкиша.
Дали трябва задължително да се измие биберона, ако е изпуснат на земята? Проучване сред повече от 300000 деца е показало, че ако родителите просто са облизвали биберона и са го връщали обратно в устата на бебето, то у него много по-малко са се появявали различни алергии, астми и екземи.

Така е била стимулирана неговата имунна система, заставяна е била да работи и да става по-силна. Затова като цяло тяхното здраве е било много по-добро.
Авторите на книгата са категорични: алергиите са резултат от непремерените опити на родители да защитат децата си от мръсното. В миналото хората са яли много повече ферментирали продукти, съдържащи бактерии. Децата редовно са били в контакт с различни животни, под въздействието на растенията и почвата. Сега те живеят в закрити помещения, където всичко се стерилизира. Вследствие на това имунните им системи стават свръхчувствителни (хиперсенсибилизирани).

Причината за това е, че клетките-воини, наричани неутрофили, при излишната дезинфекция на околната среда остават без работа. Те стават “раздразнителни” и когато накрая видят чужд организъм – цветен прашец например, те се нахвърлят отгоре му като нещо безкрайно опасно. Точно бездействието на имунитета обяснява защо толкова са разпространени у децата астми и екземи, както и хранителни алергии.
Проф. Джак Гилбърт съветва родителите да поощряват децата си да хапват зеленчуци, билки и подправки, да им осигуряват храна, богата на фибри. И най-вече – максимално да ограничат консумацията на захар.
Ето и едно и едно интервю с проф. Джак Гилбърт, в което той разказва за мръсотията и връзката и с имунната ни система.

Неговата книга далеч не е единствената, която се занимава с прекаленото пазене на децата от мръсното. Така още през 2009 година се появи заглавието на микробиолога и имунолога Мери Рюбош – “Защо мръсотията е полезна”.
Децата поставят в устата си всичко, което им попадне в ръка инстинктивно, така, както са го правели техни предшественици хилядолетия преди това. И вероятно това също им е помагало да се справят с всевъзможни опасности и предизвикателства от околния свят. Като пъха в устата си различни предмети, детето предоставя на имунната си система възможността да изучава околния свят. Тя е като компютър без програма – нуждае се да бъде “заредена” с инструкции, с информация. Затова е добре децата да излизат и навън на улицата, да ходят боси, да цапат из калта, да си играят с котки и кучета.


Или изводът от написаното дотук е, че ако искаме децата ни да не знаят, какво е алергия, астма и екземи, то трябва да им позволяваме да опознават сами света. Да бъдат истински нещотърсачи като Пипи Дългото чорапче – да откриват вкусове, цветове, миризми… Колкото по-рано организма им се “запознава” и с различни мръсотии, толкова по-бързо имунната им система ще активира механизми за борба с тях. Правено с чувство за мярка, всичко това ще я тренира и те ще получават само благоприятно въздействие от околната среда.
За да растат здрави и щастливи.