Защо мръсотията е полезна за децата ни: 1 част

Защо мръсотията е полезна за децата ни: 1 част

 

Представете си, че си лежите под шезлонга и се радвате на слънцето и морето (чудесно е, ако точно и това правите в момента!). Около вас е пълно с хора от всякакви националности: чехи, поляци, германци, руснаци, унгарци… И повечето от тях са дошли с малки деца. Как ще разпознаете сред невъобразимото гъмжило от хора българките?
Има един много точен индикатор за това – по честите команди, отправяни към децата им:
– Не се рови в пясъка!
– Не слагай това в устата си!
– Не влизай във водата!
– Не пипай това!
– Не играй там, защото е мръсно!
И още безкрайно много подобни изрази. Тях непрекъснато могат да отправят само българки – чужденките си четат романи, бърборят си, играят на карти или се ровят в мрежата. И са оставили децата си да правят, каквото поискат.


За разлика от нашенките, които зорко наблюдават рожбите си. Те много държат те да са здрави. И защото си знаят, че мръсното е страшно опасно за тях: те могат да си играят само с много чисти, в идеалния вариант – дезинфекцирани неща.
Но проблемът е в това, че в стремежа си да ги опазят от всевъзможни микроби, те определено им навреждат. Това нито е разумно, нито е обосновано, защото така те пречат на нормалното развитие на чревните бактерии в детския организъм. А точно те играят много важна роля във формирането на тяхната имунна система.


Всеки компетентен лекар ще ви обясни, че в нашите черва има милиони микроби – вредни и полезни. Микрофлората в тях трябва да е балансирана, ако искаме имунната ни система да функционира нормално. И сега внимание: ако твърде много пазим детето от контакт с бактерии и вируси, то рязко нараства вероятността от алергични и автоимунни заболявания, когато то порастне. Имунната система трябва да бъде поощрявана да се бори със заболяванията по естествен път. Впрочем една от вредите на антибиотиците е и в това, че те унищожават и много полезни за имунната ни система бактерии.


Нашият създател се е сетил и ни е подарил тази уникална система. Тя ни пази от инфекции, онкологични и автоимунни заболявания – като ревматоиден артрит, множествена склероза, тиреоидит на Хашимото, синдром на Бехчет, синдром на Хайнц, псориазис, псориатичен артрит, гломерулонефрит, лупус, гноен хидарденит и други. Знаем, че имунитета бива вроден и получен в резултат от сблъсъка ни с различни бактерии и вируси. Клетките на имунната ни система имат памет и те запомнят инфекцията, с която вече сме се срещали – спрямо нея имаме доживотен имунитет.
За повечето от нас микробите са синоним на болест, врагове, които не трябва да допускаме до себе си.

Но истината е, че болшинството от тях са не само безвредни, но и полезни за здравето ни. В нашето тяло си живеят трилиони микроби, които са в състояние да ни защитят от болести. Също както в спорта – за да работят мускулите ни, трябва редовно да ги тренираме. Микробите тренират имунната ни система.
Проф. Джак Гилбърт е човек, който изучава микробните екосистеми в Чикагския университет. Когато се ражда второто му дете, той си поставя за задача да изясни, действително ли е толкова опасен за децата контакта им с микроби и мръсотия. И така установява: всъщност общуването на детето с микроби е полезно!


През юни тази година излезе и книгата на Джак (в съавторство) с твърде красноречивото заглавие: “Мръсотията е добра: ползата от микробите за развиващата се имунна система на вашето дете”
Двамата автори са направили тази книга достъпна – тя е във вид на въпроси и отговори. В нея те определят като неправилно поведението на родители, които едва ли не стерелизират околната среда, за да предотвратят замърсяване на детето.

Като бършат ръцете им с антисептични салфетки или се стремят да ги държат далеч от животни например. Докато, ако кучето близне детето по лицето това не е опасно и вредно за него, а точно обратното – много е полезно за здравето му.
За експертите по микроби не бива в никакакъв случай да използваме дезинфекциращи средства за ръце, защото това е лошо за здравето на детето. Обикновената вода и сапун са много по-добри отколкото, което е да и концентрирано дезинфекционно средство.