Защо не трябва да мислим до следващия понеделник

Защо не трябва да мислим до следващия понеделник

 

 

Повечето хора планират живота си до следващия понеделник. Те не се интересуват от бъдещето, защото то е твърде далечно, за да се трошат да го правят. А и са убедени, че в този свят нищо не зависи от тях самите: има си политици, държавни чиновници, разни учени глави, на които за това им плащат – да мислят, предвиждат и действат.
Но и затова повечето хора остават дълбоко изненадани, когато изведнъж се изправят пред неочаквани проблеми.

И тъй като те си мислят до следващия понеделник, те не са подготвени за тях. Това касае всички области на живота им: от най-важната – здравето до пенсията им, която, ако имат късмет, един ден ще получават. Защото е възможно и да не я получават – ако мислят до следващия понеделник.


Марк Кюбан е предприемач, който е направил своите милиарди сам. Човек, който отделя много време за да попълва знанията си и така да управлява бъдещето си. Той е убеден, че в следващите десет години технологиите ще се развиват много по-бързо, отколкото за последните три десетилетия. И ако не започнем незабавно да овладяваме нови знания и умения, то ще бъдем отнесени от тях.

За него човечеството преминава стремително през етап, когато програми автоматизират програми, а автоматизацията автоматизира автоматизацията.
Марк е убеден: тъй като автоматизацията е неизбежна, то хората отсега трябва да се подготвят за задаващите се нови условия. И е прав: по оценка на изданието Futurism никак не е далеч деня, когато в САЩ ще бъдат автоматизирани 47 на сто от работните места, а в Канада – 40 на сто. И милиони хора ще се окажат на улицата…


– Днес аз няма да поискам да се уча нито за счетоводител, нито за ревизор – казва Марк. – По-добре ще е да завърша философски факултет, за да се науча критично да мисля и да оценявам нещата от различни страни. Убеден съм, че това е много по-ценна специалност от много от съществуващите.


Днес много семейства са единствено загрижени да осигурят някаква диплома на детето си и не си дават сметка, че вече това съвсем не е достатъчно, за да се реализира то утре в живота. Проучвания на авторитетния изследователски център Pew сочат: само 16 на сто от американците днес смятат, че дипломата за бакалавър добре подготвя студентите за да получат високоплатена работа в съвремената икономика.

Причината за това са технологиите, които буквално взривяват пазара на труда. В периода от 1996 до 2015 година служителите в офиси в САЩ са намаляли от 25,5 на сто до 21 на сто. Ако това ви се струва незначително, то мнението ви може да се промени, когато прочетете другояче тези цифри: 7 милиона работни места са били закрити!


Онова, което трябва да помним е, че дипломата за висше образование вече не ни гарантира висок жизнен стандарт. Решението на проблема е непрекъснато придобиване на нови навици, продължаваща квалификация и преквалификация, докато не приключи професионалната кариера на човека.
General Assembly е популярна компания.

Тя подготвя хора, които могат да платят около 10000 лири за тримесечно обучение в областта на технологиите. Завършилите тези курсове вече са над 35000 души и 99 на сто от тях са си намерили високоплатена работа няколко месеца, след приключването им.
Но защо се сетих за тази преуспяваща фирма? Защото на нейния основател – Джейк Шварц, му е хрумнало да я създаде благодарение на собствения му опит.

Човекът имал диплом от един от най-престижните университети на планетата – този в Йейл (разположен е в град Ню Хейвън, щата Кънектикът и е основан още през 1701 г.). Но Джейк явно не е лишен от проницателност: той навреме осъзнал, че дипломата не му е дала никакви практически навици. А двугодишно обучение по MBA (Master of Business Administration – програма за подготовка на мениджъри на средно и висше управленческо равнище за ефективна работа в бизнеса) ще му отнеме твърде много време.


– Аз исках да променя формулата на възвращаемост на разходите за образование – казва Джейк. – Да намаля стойността и да дам навици, от които работодателите отчаяно се нуждаят.
Добре е да помним и още нещо: отсега нататък работодателите в света все повече възприемат мисленето, че обучението си е задължение на самия работник или служител. Ако искаш да печелиш добре, бъди така добър да инвестираш лични ресурси – време, пари, труд, за придобиване на нови знания и умения. И това отсега нататък няма да е еднократен акт, а непрекъснат процес – докато си жив.


Бъдещето се основава на настоящето. Ако сме безкрайно любопитни за това, което се случва в света, то няма да е трудно да откриваме и опознаваме перспективните тенденции. А това означава да правим най-добрия избор от множество алтернативи. Да видим не само зараждащите се проблеми, но да откриваме и възможните решения за тях. Да бъдем подготвени да се възползваме от новите възможности, които тенденцията неизбежно ще донесе със себе си. Да се окажем на нужното място в нужното време.
И да бъдем победители.