Защо са тъжни любителите на пържоли

Защо са тъжни любителите на пържоли

 

 

Бащата на медицината – Хипократ (роден е през 460-те пр.н.е. на остров Кос, Гърция и е починал през 370-те пр.н.е. в Лариса, Гърция), е бил велик лечител. Той ни е завещал не само своята Хипократова клетва, но и много безценни съвети. Един от любимите ми сред тях е: храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна! Дали ще сме здрави или болни в най-голяма степен се определя от това, какво и колко ядем.
И днес, след повече от две хилядолетия, все по-често намираме доказателства за верността на това правило. Ето едно от тях: учени от Сингапур са наблюдавали над 63000 китайци в продължение на 15 години и 6 месеца. И така са стигнали до извод, който ще натъжи любителите на пържоли: червеното месо е свръхопасно за здравето на човека!


То осезаемо повишава риска от възникване на много сериозни проблеми с бъбреците – води директно до бъбречна недостатъчност. Но не е само това – съществуват основателни подозрения, че точно червеното месо провокира и развитието на рак, ускорява  и процеса на състаряване на човека. Не случайно то е в списъка на 9-те неща, които скъсяват живота ни, ако злоупотребяваме с тях.


Ние се нуждаем от белтъчини, но трябва да избягваме да си ги осигуряваме от червено месо. Ще укрепваме здравето си, ако на трапезата ни има ястия от птици, риба, бобени продукти, яйца, млечни продукти, семена, мед.
И, разбира се, много плодове и зеленчуци….