Защо тези, които не грешат никога не успяват: част 1

Защо тези, които не грешат никога не успяват: част 1

 

 

Харвардският университет устойчиво води класацията на най-добрите университети в света. Критериите, по които те се оценяват са брой на завършилите студенти – Нобелови лауерати, постижения в областта на различни науки, брой публикувани статии в престижни издания и други. Приета практика е на дипломирането на абсолвентите речи да произнасят знаменити личности от различни области на живота.
Преди десетилетие тази чест се падна на Джоан Роулинг – английска писателка, автор на фентъзи поредицата “Хари Потър”. Тя посвети своята реч точно на провала.

Пред привилегированите абсолвенти на университет №1 на планетата тя разказа за собствените си неуспехи и за това, защо те са важни за нея:
– И така, защо аз говоря за преимуществата на неуспеха – сподели Джоан в речта си. – Просто затова, защото неуспеха означава избавяне от несъщественото. Аз престанах да се преструвам, че аз не съм тази, която съм в действителност. И започнах да насочвам енергията си към това, да завърша работата, която имаше за мен значение.

Ако аз бяха преуспяла в нещо друго то вероятно никога нямаше да добия успех в областта, която смятам наистина за своя. Аз станах свободна, защото се осъществи моят най-голям страх. А аз все още бях жива, имах дъщеря, която обожавах, имах стара пишеща машинка и голяма идея. И така каменистото дъно стана здравия фундамент, на който аз построих своя живот.


Неспособността и да се осъществи в една област позволи на Джоан да разкрие таланта си на писател, онова, което е уникално точно за нея. Нейният провал и позволи да преосмисли живота си. И я превърна в една от най-успешните и най-богати жени на планетата. С живота си Джоан ни доказва: провала е най-добрия начин да разбереш накъде се движиш.


Лао Дзъ е древнокитайски философ, живял и творил през 4 век пр.н.е., по времето на Стоте школи на мисълта. Та той е казвал, че поражението е основата на успеха! И се е оказал както винаги прав мъдрия китаец: точно в неуспеха е скрит и шанса ни на победа.
Соичиро Хонда е роден на 17 ноември 1906 в селцето Комио, префектура Шидзуока. Семейството, в което расте, е много бедно, а той е най-голямото дете в него. И затова на 16 години Соичиро напуска училище  и започва работа във фирма за ремонт на автомобили в Токио.

Но всичко това не му попречва да израстне като световно знаменит инженер и предприемач. Притежател е на над 150 регистрирани патента и заради откривателската си дарба е бил наричан „Едисон от Хамамацу“. А защото основава мощната мултинационална автомобилна корпорация Хонда Мотор е определян и като японския Хенри Форд.
На Соичиро Хонда принадлежат и тези много мъдри думи:
– Успехът представлява 1% от твоята работа и е резултат от други 99%, наречени неуспех!


Не можеш да тръгнеш по неизвестен път, ако нямаш смелост в себе си. Няма как да намериш най-доброто решение, ако имаш страх от провала. Не сбъркаш ли няма да поумнееш, казват виетнамците. И са прави: за да откриеш необичайно решение трябва да си готов да се откажеш от познати, традиционни, масово използвани от другите подходи. А това неизбежно преминава и през неуспеха, през дискомфорт, за който трябва да си подготвен и да го приемаш като нещо естествено.


Няма работеща идея, която да не е резултат от поредица провали. Най-добрите продукти са предшествани и от най-много неудачи. Единственият начин да не се провалиш, е да не се опитваш. Не грешат онези, които никога нищо не правят, които са неспособни да поемат рискове, които са неизменно предани на статуквото.
Във всяка организация има хора, които имитират дейност, хора предпазливи, поставили си за цел да не правят грешки, да не поемат отговорност.

Хора, които стриктно изпълняват инструкции и избягват да проявяват, каквато и да е инициатива. Хора, които са погълнати от рутината и конформизма и ни най-малко не са настроени позитивно към каквито и да са изменения. Тях ги устройва статуквото, а не неговата промяна.
Но да елиминираш необходимостта от необичайни идеи, защото непознатото е с повишен риск, означава да загубиш конкурентоспособността си. И да навредиш на себе си и на организацията, за която работиш.

Неслучайно бившият ръководител на компанията Warner – Стив Рос, се е водел от следното правило: трябва да се уволняват онези сътрудници, които твърде рядко не грешат. Това е неестествено и означава, че те имитират дейност. За него тези служители, които не се провалят, не работят достатъчно енергично, не поемат рискове и затова не са полезни за компанията.
Отношението ни към препятствията, които трябва да преодоляваме и към провала определя нашата способност успешно да се справяме с предизвикателствата на околния свят.

А точно това е една от най-важните предпоставки за успеха ни днес. Проблемите, които срещаме всеки ден няма да намаляват – тенденцията е те само да нарастват. Причините за това са увеличаващата се комплексност на света, динамичния ръст на новите технологии, ожесточаващата се конкуренция не само помежду ни, но много скоро между нас и новите ни партньори – роботите.