Защо тези, които не грешат никога не успяват: част 2

Защо тези, които не грешат никога не успяват: част 2

 

 

За хората, които успяват, както и за повечето от нас не е тайна, че има неща, които не можеш да направиш, докато не се научиш как да ги правиш. Но на тях им е известно още нещо, което на повечето от нас ни отбягва: има неща, които трябва да направиш, за да се научиш как да ги правиш. Провалът е точно това: ние разбираме, че подхода, който сме възприели е неприемлив и неадекватен. И че трябва да потърсим други решения на проблема, който ни занимава.

Така от грешките, ако сме наблюдателни ще научим много повече, отколкото някой университет би могъл да ни даде. Истина, която древните араби са открили преди хилядолетия и са ни я завещали в поговорка:
– Един придобит опит е по-важен от седем мъдри правила!


Ако искаме да реализираме мечтите си, не трябва да се страхуваме от грешки и провали. Те ще се случват неизбежно, но трябва да ги приемаме като приближение към решаването на задачата, която сме си поставили. Ние ще сме разбрали, че възприетата практика е неефективна и трябва да потърсим друг подход.
През 1914 година пожар заличава от земята завод на Томас Едисон. Унищожени са прототипи, които са били направени в един единствен брой. Общите щети са за над 23 милиона долара. Как обаче реагира Томас? Той просто казва:
– Слава Богу, всичките ни грешки изгоряха. Сега можем да започнем отначало!


Хората, които успяват, приемат това, което им е поднесла съдбата като безценен урок. Те се стремат да не повтарят грешките, които са ги довели до временния неуспех. И за тях по-важното е, че е установена безперспективността на възприет подход, разбрано е нещо ново за конкретен проблем. А всичко това е предпоставка за намиране и на необичайно решение в бъдеще. Те просто предприемат различни действия, за да продължат пътя си. Към своята цел.


Много популярна е сентенцията на великия ирландски драматург, романист и поет, Нобелов лауерат за литература през 1969 година, Самюъл Бекет:
– Някога опита. Провали се. Няма значение. Опитай отново. Провали се отново. Провали се по-добре.
В наше време печели този, който предлага нестандартни решения. Техните перспективи са неизвестни – какви ще са резултатите от тях е трудно да се каже предварително. Но точно непредсказуемостта е в основата на най-големите открития на човешката цивилизация.


Много хора се страхуват от провал и така прахосват живота си. Те забравят, че приемането на решения неизбежно е съпроводено с рискове, с разочарования. И затова е много важно да не изпадаш в униние, отчаяние. Конфуций е легендарен китайски мислител и философ, приживе признат за “учител на 10000 поколения”. Той ни е оставил и тази мъдра сентенция:
– Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал!


Прогресът на човечеството до ден днешен се е раждал от неуспехите, от пробите и грешките, които вършим. Наши предшественици са опитвали, правели са неверни крачки, но не са се отказвали, когато са се проваляли. Така са се появили всички шедьоври в човешката дейност – от парната машина до смартфона. Поредица от неуспехи съпътстват появата на всяко непознато нещо – от предмет на изкуството до създаването на нова рецепта за тържествена вечеря.


Трябва да се научим да приемаме неуспеха като важен етап от собственото си саморазвитие. Все едно, че сме имали среща с авторитетен и скъп консултант, който ни е обяснил, че не вървим във вярната посока.  А всичко това е предпоставка за намиране и на така нужното ни необичайно решение в бъдеще.


Легендарният Джак Ма – основател на най-голямата онлайн платформа на планетата Алибаба и мултимилиардер, казва:
– Може да имаш много проблеми, но докато те не са те убили, трябва да ставаш и да започваш наново. Не чакай събитията да станат благоприятни за теб, просто действай, ако искаш да успееш. И се въоръжи  с търпение. Ако имаш идея, страстно си увлечен от нея и се бориш за реализацията и, то ти ще успееш. Ако сам не се предадеш, то имаш шанс. Да се предадеш е най-големия провал!


Всички хора, които са постигнали високи резултати, не са се страхували да рискуват. За тях неизбежните препятствия съществуват, за да бъдат преодолявани. Те са били завладяни от своята идея и процеса на нейната реализация.
Ада Йонат е Нобелов лауерат за 2009 година за своите изследвания върху структурата и функциите на рибозомата. Сега е директор на „Хелън и Милтън А. Кимелман Център”, Ерусалим, Израел.

Тя признава, че когато е разказвала на колеги за предмета на своите научни изследвания, те са я мислели за ненормална. И са и казвали, че къде по-големи учени от нея са се опитвали да решат тази задача и не са успявали. Затова е по-добре да не си губи времето. Но Ада упорито е работила, докато не е намерила отговор на въпроса, който я занимавал. В резултат точно на своята настойчивост тя съумява да разреши една много сложна научна загадка. И съвсем заслужено да бъде най-високо оценена.


Успяваме, ако се научим да виждаме перспективи там, където другите забелязват само проблеми. Ако вярваме, че в света няма нищо невъзможно и непостижимо. Ако помним съвета на древния римски философ и писател Сенека, казан преди повече от 2000 години: зад всяка трудност се крие и възможност.


Светът не се нуждае от послушни хора, опитващи се да се приспособят към мнението на властимащите. На него са му нужни личности енергични и ентусиазирани, независими и нетрадиционни. Непокорни хора, които не се страхуват от провала, а винаги са готови да приемат разумни рискове.
Защото знаят, че точно те са стъпалата, които водят до върха.