За колко време ще сглобите кубчето?

За колко време ще сглобите кубчето?

 

Може да не помните, а е възможно и да не знаете, но първия официален милионер в света на социализма е Ерньо Рубик. Когато започва неговата славна история, той е на 30 години и преподава промишлен дизайн и архитектура в Академията за приложни изкуства и занаяти в Будапеща. Ерньо си има и хоби – предметно моделиране. Той е убеден, че то е много полезно за развитие на пространственото въображение на студентите. И за да им помогне, създава своето кубче.
През 1975 година Ерньо получава унгарски патент за изобретението си, а няколко години по-късно започва и промишленото производство на кубчето. След време това става най-продаваната играчка в света – досега са закупени повече от 350 милиона кубчета Рубик! Благодарение на него Ерньо става много богат човек.


Невероятната популярност на тази играчка е свързана и с нейното благоприятно въздействие върху организма на човека. Освен, че релаксира играча, заниманията с кубчето способстват за развитие на неговата креативност и конкретно на способността му да гледа отстрани на нещата и да предвижда действия. Качества, които стават все по-търсени особено днес, по времето на четвъртата индустриална революция.

От собствен опит знам, че не е лесно да се сглоби кубчето – та става дума за 43 252 003 274 489 856 000 различни комбинации. И само една от тях е правилното решение. Ако сметнем, че отделяме секунда на ход, то за това ще са ни нужни над 1370 милиарда години!
Но и тук има истински магьосници – хора, които за броени секунди се справят с тези зашеметяващи комбинации и намират верното решение – да сглобят кубчето.


Един от тях е Цю Цянюй. Той е само на 12 години и донякъде това обяснява, защо е толкова ловък и находчив – все още сетивата му не са задръстени с нещата, с които са пълни тези на възрастните хора.
С уменията си Цю покорява сърцата на милиони хора не само в Китай, но и в чужбина. Наскоро хлапето гостува на популярно телевизионно предаване в Австралия – Little Big Shots. И там показа на какво е способен.


Първоначално Цю демонстрира как със затворени очи за 12 секунди събира кубче Рубик. Но коронният му номер е едновременно сглобяване на три броя кубчета. Две той върти с китките на ръцете си, а третото – със стъпалата на краката. И това успява да го направи за 55 секунди!
– Аз запомням разположението на всяко квадратче – казва момчето. – А после събирам кубчето с помощта на специална формула.

Цю се състезава с действащия шампион по скоростно събиране на кубче Рубик – австралиеца Феликс Земдегс, който успя да го изпревари с няколко секунди.
Но това, което показа Цю – едновремено събиране на 3 броя кубчета Рубик, шокира и очарова зрителите в залата.
Цю живее в град Сямън, който е разположен на югоизточния бряг на Китай в провинция Фудзиен. А първото кубче Рубик е събрал, когато е бил на 6 години. Оттогава Цю е постигнал невероятни успехи и е желан гост в много детски програми в света.