Пожелай си лошо настроение: 2 част

Пожелай си лошо настроение: 2 част

 

Отрано ни предупреждават
Негативните ни емоции ни подсказват за задаваща се криза, напрежение, конфликт. Когато сме в прекрасно настроение, защото нещата се развиват така, както ги очакваме, то ние се отпускаме и не забелязваме симптомите на раждащата се промяна. А точно тя ще измени обстоятелства, ще изведе на бял свят нови конкуренти, ще увеличи влиянието на неблагоприятни фактори… И ще ни изправи пред неподозирани изпитания.


Когато сме в лошо настроение, ние сме с нагласата, че едва ли не целия свят е срещу нас. И ситуацията само ще се влошава още повече. Тогава неусетно за самите нас, започваме да търсим алтернатива на това, което е. Да се готвим за времето, когато всичко ще се обърка още повече. Ние ставаме по-съобразителни, по-бързо се ориентираме в случващите се събития. Сетивата ни са активирани, интуицията ни е кристализирала, чувствителността ни е изострена.

Това увеличава и вероятността да намерим работещи решения, за да излезем от ситуацията, в която сме попаднали. Ние ставаме подготвени за неизбежните провали и неопределеност в близкото бъдеще. А ако преливаме от радост и сме много доволни от себе си, то ние се отпускаме – няма ги подозренията и тревогата, които ни правят борбени.
Или негативното настроение е нашата своеобразна система за ранно предупреждение. Тя ни сигнализира за явления и тенденции, на които трябва своевременно да реагираме.

Прави ни наблюдателни и фокусирани, аналитични и съобразителни. Съобщава ни, че сме на неверен път с някои наши действия и затова трябва да постъпим другояче.

Ставаме по-креативни
Днес, а още повече пък утре ще успяваме, ако сме в състояние да генерираме странни идеи, да намираме нестандартни решения и подходи, ако сме креативни. А за това работи лошото ни настроение – то ни мотивира да търсим необичайни решения на проблем, пред който сме изправени.

Трудностите и препятствията раждат неизбежно негативни емоции, но точно те продуктивно се отразяват на творческия процес – те самите ни вдъхновяват да се справим с тях. Докато, ако сме в добро настроение, отпуснали сме и се наслаждаваме на прекрасните си мигове, най-малкото ни се иска да излезем от това си състояние на духа. И да се заемем с анализиране на възможни външни бариери или на собствени грешки.


Лошото настроение ни помага да се измъкнем извън капаните на рутината и стереотипните действия. Да разграничим незначителните от особено важните препятствия, които изискват нашето внимание и настойчивост, за да се справим с тях. Да открием неочаквани ресурси и съюзници, които не сме подозирали, че съществуват. И така не само да излезем от омагьосания кръг, в който сме попаднали, но да постигнем и целите си.


Когато сме недоволни, изправени сме пред неопределености и неясноти, то ние сме мотивирани да търсим необичайни хрумвания, за да намерим ефективно решение на проблема. И да се отдадем на последващата награда – на доброто настроение, което неизбежно ще ни дойде на гости.

Всяко зло за добро
Не е възможен живот без лошо настроение, негативни емоции, без страдание. Всеки ден от годината няма как да е само слънчев – ще има и дъждовни, мъгливи, неприветливи…

Но това не означава, че и в тях не можем да откриваме хубави страни. И да помним, че след тях неизменно ще се появат и слънчевите дни. Да издържим временното неудобство, за да се радваме на чудесното, което идва след него. Излиза, че как ще се чувстваме не зависи от нещата, а от нашите възприятия за тях.
Повечето от нас не обичат да слушат за страшни неща, за всякакви ужасии. Но в далечна Япония има един любопитен обичай: когато на хората е много горещо или студено, те си разказват точно страшни истории. Така ги побиват тръпки и те по-лесно понасят горещината или студа.


Нещата сами по себе си не са полезни или вредни, такива те стават в мислите ни. Позната е поговорката всяко зло за добро. Ако се научим да откриваме плюсовете сред минусите, то ще съхраняваме хармонията вътре в себе си. А това е една от най-важните предпоставки да избягваме стреса и депресиите, да бъдем здрави и работоспособни.
Затова е добре да се научим да превръщаме и лошите си емоции във фантастични възможности…