Пожелай си лошо настроение: 3 част

Пожелай си лошо настроение: 3 част

 

Игра със свои правила
Не винаги си даваме сметка, че зад всеки успех стоят преодоляни трудности и неизбежно свързани с тях негативни емоции. Има повече или по-малко мигове на разочарования и дори на отчаяние, на заставане на ръба да се откажеш да продължиш това, с което си се захванал. Затова, когато мечтаем за нещо, ние всъщност си пожелаваме и лошо настроение – реализацията на всяка мечта е съпроводена с неизбежни изпитания, трудности. Като поемем по пътя към успеха, ние всъщност си поръчваме съпровождащите го негативни емоции.


Както се случва, когато се влюбим: всяка връзка, особено в началото е съпроводена с безсънни нощи, съмнения, подозрения, мъчителни обяснения, страхове… Една игра, която си има своите правила и едно от тях са неизбежните негативни емоции, периодично сменящи еуфорията.
Или искаме да имаме стройно тяло, подобно на тези, които ни показват лъскави списания. Ще го имаме, но ако приемем съпровождащите процеса на изграждането му негативни емоции: сълзи и пот във фитнес залата, ставане в ранни зори, за да се направи кроса преди да се тръгне за работа, суров режим на хранене и отказ от безброй вкусотии, по които  толкова много си падаш…


Завиждаме на тези с дебелите банкови сметки, луксозните автомобили, които сами са си началници. Но не винаги си даваме сметка за безбройните негативни емоции, които са ги съпровождали, докато те са изграждали своя бизнес. За зависимостта им от толкова много неща и хора – като се започне от променящи се законови нормативи и се стигне до некоректни делови партньори. И за безсънните нощи, в които са продължавали да пресмятат дали ще съумеят да погасят поредната вноска за новия кредит или конкурентите няма да ги изненадат с неочаквани решения и да  отнемат пазарната им ниша.


На този фон спокойствието на осигуреното работно място, липсата на риск, несигурност и неопределеност, добиват особена привлекателност. И немалко хора не биха се съгласили, да платят цената на съпровождащите просперитета негативни емоции. Особено като се сетят, че живота е толкова кратък…

За ползата да обесиш някои следващата сутрин
Неизвестен автор е изтъкнал, че няма по-добър начин да бъде изострен един ум от перспективата той да бъде обесен на следващата сутрин. Всяко излизане извън пределите на собствената зона на комфорт ни осигурява не само негативни емоции, но и неочаквани преимущества. Естествено, ако се помни общовалидната максима, че чувството за мярка е последният и най-висш дар от боговете на хората.


Ако всячески избягваме да се гневим, то ние губим ценна енергия – и като резултат ставаме непродуктивни. В подобна ситуация ние с всички сили се стремим да предотвратяваме проблеми. Но тогава пропускаме нещо много важно: не забелязваме и не реализираме появили се заедно с тях интересни и перспективни възможности.


Още древногръцките мъдреци са твърдяли, че умението да се приема лошото настроение е необходимо за един пълноценен живот. За философа Епикур (342 г. пр.н.е. – 270 г. пр.н.е.) мъдрия е не само сдържан и има самообладание, но той признава и неизбежните несгоди в живота.
Няма работеща идея, която да не е резултат и от съпровождащи я негативни емоции. Цената за да се появи един отличен продукт, да се защити една кауза, да се укрепи една връзка е свързана и с много неудачи, разочарования, терзания.

Не изпадат в лошо настроение само онези, които никога нищо не правят, неспособни са да поемат рискове, които са неизменно предани на статуквото. Великият китайски мъдрец Лао Дзъ, живял през 4 век пр.н.е., по времето на Стоте школи на мисълта, ни е оставил следния девиз: поражението е основата на успеха!


Да приемаме лошото си настроение като част от играта на живота и като цената за победата, към която се стремим, е една от най-важните предпоставки за оцеляването ни в утрешния ден. В това задаващо се все по-несигурно, непредсказуемо, пълно с всякакви изненади, но несъмненно вълнуващо и прекрасно бъдеще.