За ползата да работим по-малко и да почиваме повече

За ползата да работим по-малко и да почиваме повече

https://www.forbeswoman.ge/wp-content/uploads/2019/12/cover-11-1350x759.jpg

Тя е очарователна, на 34 години е и е най-младият премиер в света. А и във Финландия – страната, чието правителство възглави наскоро. Майка е на дъщеря, която в края на този месец ще стане на две годинки (за детето сега се грижи баща му Маркус, който е взел полагаемият му се отпуск за това). Сега тя – Санна Марин, заяви, че ще въведе четиридневна работна седмица и шестчасов работен ден във Финландия. Британският вестник „Дейли Мейл“ обясни мотивът за подобно решение с думи на самата Санна: „Вярвам, че хората заслужават да прекарват повече време със семействата си, любимите хора, хобитата и други аспекти на живота, като културата. Това може да бъде следваща стъпка за нас в професионалния живот“.

Министърът на образованието във финландското правителство и лидер на Левият алианс Ли Андерсон заяви, че горещо поддържа тази идея, която е честно изпълнение на обещаното на избирателите.

Финландците работят като нас – пет дни в седмицата по 8 часа на ден. Шестчасовият работен ден първоначално ще бъде въведен експериментално, като това няма да се отрази на работната заплата и продължителността на отпуската на финландците.

Истината е, че все повече компании, а и държави в света, заявяват за намеренията си да съкращават работното време. В Швеция отдавна прилагат 6-часов работен ден, все повече предприятия и в Холандия преминават на четиридневна работна седмица. Работните часове се намаляват и в страни като Дания, Норвегия, Ирландия, Франция, Австралия, Швейцария, Белгия, Испания…

Сътрудниците на  Google – една от най-големите технологични компании в света, работят само четири дни в седмицата. Намалена работна седмица се въвежда и в компанията Virgin Group на Ричард Брансън.

https://bzns.media/upload/resize_cache/detail/1280_1280/355735/d840ceee7a76fec35489409a6659b7c3.jpg?3557351548539056

В края на 2018 г.  новозеландската компания Perpetual Guardian също премина на четиридневна работна седмица. Броят на работните часове бе намален от 37,5 на 30, но бизнесът и не пострада от това – обемът на дейността, изпълнявана при петдневна работна седмица, се запази и при четиридневната. От Perpetual Guardian споделят, че са получили големи ползи от това въведение – рязко е спаднал стреса на служителите, увеличила се е тяхната съпричастност към делата на компанията. Хората са получили възможност по-добре да се наспиват, подобрила се е концентрацията на вниманието им, съответно е нараснала производителността на труда. Служителите са станали и по-креативни, а не просто са изпълнявали шаблонно задачите си. В същото време те са развили и нови активности, които заради недостиг на време преди не са могли да си позволят – за учене, общуване с близки, пътувания…

Към опитът, получен в Perpetual Guardian, сега проявяват голям интерес организации от много държави, като Великобритания, Австралия, Германия, САЩ…

И японското подразделение на Microsoft реши да експериментира и  въведе четиридневна работна седмица. Президентът на Microsoft Japan – Такуия Хирано, предложи на служителите да работят по-малко, да почиват повече и да учат нещо ново. И още да помислят, как могат да достигнат същите резултати, които имат, работейки с една пета по-малко.

В експериментът на Microsoft Japan участваха 2300 нейни сътрудника. Заплатата им бе запазена на равнището, както при петдневна работна седмица. Не са  отнемани и дни от годишният им отпуск. Нещо повече: ако работникът или служителят е използвал свободния петък за учене или е пътешествал със семейството си, компанията му е покривала разходите, които тези занимания са налагали.

Резултатите са наистина впечатляващи! Производителността на труда е скочила с 40 на сто въпреки, че работното време е било съкратено с 20 на сто. Сътрудниците оптимално са използвали ресурси, като електроенергия, хартия, вода – при четиридневна работна седмица икономията  е достигнала до 60 на сто.

Изводът е, че съкращаването на времето, проведено на работното място не означава, че ще намалее печалбата на работодателите. Точно обратното се случва – трудът на работниците и служителите става по-ефективен, защото им позволява да съчетават по-добре работата с личния си живот. Въодушевени от повечето свободно време те много по-резултативно се справят със служебните си задължения.

http://prod.static9.net.au/fs/534591ec-ea21-4493-95b7-e3e2c0535fb3

В интерес на истината мъдри хора далеч преди нас са установили ползата от съкръщаването на времето, прекарвано в работа. През 1926 година знаменитият индустриалец Хенри Форд се решава на един странен за тогава експеримент: в своята Ford Motor Company той намалява работното време от 10 на 8 часа и от 6 на 5 работни дни в седмицата. Искал да види, как ще се трудят хората му. И така установил, че производителността на труда им рязко се увеличила, а печалбите на компанията му се удвоили. Причината за това се оказало точно намаляването на работното и увеличаването на свободното време на неговите служители.

Истината е, че по-дългият работен ден и седмица съвсем не означават, че резултатите от труда ще са по-високи. Напротив: човек психично се свръхнатоварва, отслабва вниманието му, концентрацията му, а това негативно се отразява на производителността на труда. Твърде продължителната работа води до стрес, а той пък съкръщава живота.

Това сочи и най-ново проучване на Обединението на немските профсъюзи, за което разказа популярната немска медия Welt. Всеки трети от наблюдаваните германци е посочил, че в сравнение с 2018 г. през 2019 г. е трябвало да работи повече. А това води до хронична умора и депресия – учените използват понятието трудово изтощение, последиците от което са много опасни за здравето на човека. За периодът от 2007 до 2017 г. броят на болничните, взети заради психични претоварвания в Германия се е увеличил повече от два пъти – общо 107 милиона дни!

Според Международната организация на труда съкръщаването на работният ден ще има много позитивни резултати, както за работещите и организациите, така и за обществото като цяло. Намаляването на работната седмица е и средство за решаване на проблема с безработицата – ако хората работеха четири дни в седмицата вместо пет при същата производителност, то необходимостта от нови  сътрудници се увеличава с една пета. Ще намалеят разходите за здравеопазване, ще има много по-добър баланс между работа и личен живот, повече доволни и мотивирани трудещи се. Съкръщаването на работната седмица и ден ще се отрази положително и на екологията.

https://cms.qz.com/wp-content/uploads/2013/06/localgov.jpg?quality=75&strip=all&w=1400

Колкото повече сме заети на работното си място, толкова по-малко сме ефективни.  Многото работни часове ни носят само преумора, раздразнителност, дискомфорт, депресия, сърдечно-съдови заболявания и др. За да опишат негативните последици от продължителният и интензивен работен ден психолози въведоха понятието „изгаряне“ – пълно физическо и емоционално изтощение, получено по време на работа. Непрекъснатото напрежение в професионален план, недостигът на време за справяне с растящите като лавина задачи и за релаксиране, буквално съсипват човека.

Да работим повече съвсем не означава, че ще работим по-добре. Затова да си пожелаем премиер  като Санна Марин и правителство като нейното: от намаляване на работният ден и работната седмица ще спечелим всички – ние, простосмъртните труженици, работодателите, обществото ни като цяло.