За ползата да сме ядосани

За ползата да сме ядосани

 

Ние, хората, носим в себе си всевъзможни представи. Ето една от тях: негативните емоции винаги са лоши. Докато положителните са добре дошли, защото с тях ни е хубаво. А освен това те ни вдъхновяват за велики дела. И ние правим всичко възможно, за да минимизираме негативните чувства и да си създаваме много радостни мигове.
Но дали това е точно така? Изследвания на психолози показват, че не трябва буквално да се приемат някои широко разпространени стереотипи за предпоставките за успех. Като тази например: ако мислим позитивно и се фокусираме на мечтите, желанията и целите си, то те непременно ще се сбъднат! Правейки така по-скоро ние се ориентираме към провал. Защото, ако притежаваме образа на слънчевото бъдеще, то не си струва и да се изтезаваме, за да го реализираме. То е вътре в нас и безгранично можем да му се наслаждаваме.

Проучвания са показали, че позитивните фантазии ни разслабват до такава степен, че това се отразява дори и на физиологическо равнище – понижава се кръвното ни налягане например. И се оказва, че фантазирането за нещо, което силно желаем, може да усложни неговото реализиране на практика.
Факт е, че за създаването на знаменити днес компании, са допринесли не толкова позитивни, а по-скоро негативни емоции.


През петдесетте години на миналия век Феручо Ламборджини имал отличен бизнес – той произвеждал трактори. Зарадван от постигнатите успехи, той решил да си направи подарък и си купил автомобил Ferrari. Но много скоро се разочаровал от направената покупка – възникнали сериозни проблеми със съединителя. Тогава той решил да се срещне и поговори с Енцо Ферари – основателя на компанията, произвела автомобила. Искал да го посъветва, как да подобри машината си.
Енцо много се ядосал от това, което му казал Феручо. И затова го пратил да си гледа тракторите, защото той нищо не разбира от автомобили и не може да му дава съвети за тях.
От това, което чул и Феручо побеснял. И решил да си направи своя автомобилна компания, за да натрие носа на Енцо.
Така се появили супер колите Ламборджини.


Още един пример. Джеймс Дайсън се опитвал да почисти с прахосмукачка дома си. И така установил, че уреда едва работи. Той много се ядосъл, отворил прахосмукачката и видял, че торбата и е пълна с прах.
Джеймс вече имал фабрика за промишлен хидроциклон – устройство за очистване на газ и течности от твърди частици. То ги отделяло от въздуха с помощта на центробежни сили. И Джеймс решил да използва същата технология за почистване на дома. Така се появила неговата уникална, супермощна прахосмукачка без торба за прах.
– Ако искаш нещо да поправиш – казва Джеймс, – то трябва много яко да се ядосаш на това, което не работи!
Днес в компанията на мултимилиардера Джеймс Дайсън, са заети над 1000 инженера, а продукцията му се продава в над 65 страни.


Негативното мислене ни връща в реалността, а тя не винаги е добре настроена към нас. То стимулира адаптивния ни потенциал и ни подтиква да бъдем борбени, за да се справим с онова, което ни създава проблеми.
Докато позитивното ни прави по-скоро лениви, отпуснати и препълнени с мечти и илюзии. Когато сме радостни, ние сме доволни от себе си и ни липсва нещо много съществено: мобилизацията.
Ползата от това да се ядосаме е в трансформацията на отрицателната емоция в реално действие, в усърдността, с която се захващаме, за да се справим с проблема. Затова ядосаните хора по-често постигат успехи в различни сфери – от спорта до бизнеса.


Естествено, не става дума да търсим поводи, за да се ядосваме и така да се реализираме. Просто трябва да гледаме на света такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто искаме да ни изглежда.
И да се научим да извличаме полза от всяка емоция в съответствие с конкретната ситуация.