За празника на пивото: 200 часа за 40 секунди

За празника на пивото: 200 часа за 40 секунди

 

Броени дни остават до откриването на Октоберфест в Мюнхен – най-големия празник за любителите на пивото в света. Впрочем немците си имат дума за него – „Виз’н”, прякор, който се е родил от името на поляната, на която се провежда: Терезиенвизе. За първи път той се е състоял на 17 октомври 1810 година по повод кралска сватба: принц Людвик се бракосъчетал с очарователната принцеса Тереза Сакс-Хилдбургхаусен. Щастливият принц решава да покани всички граждани на Мюнхен да почувстват радостта му. И за тази цел организира един пищен купон на поляна до градските врати. А хората бързо я кръщават на името на принцесата – Терезиенвизе.


Подготовката за фестивала, който тази година започва на 17 септември и ще продължи до 3 октомври, е в пълния си разгар. От 10 сутринта до полунощ всеки ден на гостите ще бъде осигурено прекрасно пиво, много развлечения и невероятна атмосфера.
За това се трудят не само пивовари, търговци, дизайнери. На формата си обръщат внимание и хората, които ще носят пълните еднолитрови халби на любителите на кехлибарената напитка. А те никак не са малко – всяка година на Октоберфест над шест милиона посетители изпиват милиони литри пиво.


Един от най-добрите сервитьори на пиво е Оливър Штрумпфел. Наскоро този симпатяга постави световен рекорд по пренасяне на чаши с пиво: той отнесе наведнъж 29 чаши с пиво. Оливър, който е на 38 години, взел 31 еднолитрови чаши, поставил ги  в два реда и преминал с тях 40 метра. Но две чаши паднали и се разбили. Цялата дистанция от почти 50 метра, успял да премине с 29 чаши с общо тегло от 69 килограма (пивото + стъклото на чашата).


– Аз съм работил като келнер последните 17 години – разказва Оливър. – Днес вече не е достатъчно просто да разнасяш пиво на клиентите. Нужно е редовно да посещаваш зала за тренировки, за да поддържаш формата си. Тренировките са особено нужни през зимата, когато работата е по-малко, отколкото през лятото.
И за да постави рекорда си Оливър сериозно се подготвял. В продължение на половин година той всяка седмица тренирал по четири дни във фитнес зала.


– Аз изразходвах 200 часа, за да премина тези 40 секунди – казва Оливър.
Предишният рекорд от пренасяне на 27 еднолитрови чаши също принадлежи на него – той го постави преди три години. А през 2013 година Оливър съумя да пренесе 24 еднолитрови чаши.


Оливър иначе е данъчен инспектор, но си докарва някое и друго евро, като работи и като келнер за различни празници на пивото.
Може би един ден и нашенски любители на пивото ще се опитат да пробват силите си и да надхвърлят рекорда на Оливър. Но по важното е да помним, че прекрасната напитка, когато я поемаме с чувство за мярка не само ни доставя удоволствие, но и укрепва здравето ни. А за това как го прави тепърва ще четете на сайта ми.