За цената на популярността

За цената на популярността

 

Светът, в който имаме късмета да сме попаднали, определено е доста странен. Нещо повече – той е парадоксален и необясним.
Факт е, че в него има безброй красиви села и градове. Повечето от тях правят всичко възможно, за да популяризират хубостта си. И така да привлекат туристи и парите им. За немалко от тях лобират всевъзможни политически величия, работят печени рекламисти, маркетолози и пиари, журналисти биват щедро обгрижвани, за да разказват за природните им дадености. Но кой знае защо при немалко от тях особен ефект от всички тези усилия не се забелязва – гости в жадуваното количество няма.


Но има и такива райони, които без да си мръднат пръстите изведнъж се оказват в центъра на вниманието на хиляди хора. И тогава настава истинско стълпотворение – всевъзможни превозни средства всеки ден започват да стоварват гости. А местното население вместо да изпада във възторг и умиление от предпочелите ги пред звездни курорти търсачи на екзотични усещания, изпада в истински ужас.
Така, както това се случи с живеещите в село Лаваретццо на юг в Швейцария. То се е появило преди около шест века и наистина е много красиво. Разположено е в долината на река Верзаска с нейната кристално чиста вода.

На нея се намира и главната забележителност на селото – построения още през XVII век живописен мост, наречен Ponte dei Salti. Той е с две арки с височина от по 14 метра, като под моста дълбочината на водата достига до 20 метра. Парапетът му е до коленете на човека – това е било направено, за да има достатъчно място за товара, който са превозвали с магарета по моста. В Лаваретццо има и църква – Santa Maria degli Angeli, построена през XVIII в стил бароко. Тук живеят около хиляда души. Било е тихо и много спокойно, докато не са нахлули туристите.


А всичко започна с това, че един италианец – Марко Капедри, постави клип на страницата си във Фейсбук. Той попаднал в Лаваретццо и бил омагьосан от живописните гледки, които срещнал там.

Марко нарекъл селото “Миланските Малдиви” – Лаваретццо се намира на около час път от Милано. Буквално за броени дни над 2,7 милиона души видели клипа.


И започна туристическата истерия – хиляди хора се устремиха към Лаваретццо. Това предизвика вълна от възмущение сред местните жители. Те са недоволни от начина на поведението на неканените гости – спят по колите, ходят полуголи по улиците, правят боклук…
Кметът на селото Роберто Бачиарини все пак благодари на Марко за това, че е направил селото му изключително популярно. Но заедно с това му препоръча да помоли туристите да не нарушават местните правила.


В интерес на истината това не е единствения случай, когато хора изразяват недоволство от нахлуването на тълпи туристи в района, където живеят. През януари тази година жители на село Кинерма – едно от най-красивите руски селища, поискаха да ги опазят от туристи. Кинерма е построена през XVIII век и се намира в република Карелия.


През ноември миналата година жители на град Барселона, Североизточна Испания, който е и столица на автономната област Каталония и административен център на провинция Барселона, също протестираха против нашествието на туристи. По тяхно мнение това влошава живота на гражданите, растат и спекулациите с недвижими имоти.


И жителите на друг испански град – Палма де Майорка, пристанище на остров Майорка и столица на испанската автономна област Балеарски острови, поискаха да се избавят от потоците туристи. Заради тях има проблеми с питейната вода, замърсява се околната среда.


Във Венеция над 2000 души протестираха срещу влизането на кораби в непосредствена близост до центъра на града. Според тях вълните, които вдигат огромните туристически лайнери подриват основите на сгради, неекологични са, загрозяват облика на града, защото закриват хоризонта.
Ей такива неща се случват по белия свят: едни мечтаят да забогатеят от хиляди туристи, други се чудят как да се отърват от тях.
И с нетърпение чакат да дойде зимата…