Здравеопазване, от което ползата е все по-съмнителна

Здравеопазване, от което ползата е все по-съмнителна

https://gp2.su/wp-content/uploads/2019/07/323e7db50d0737036d04a1f0aa422f23.jpg

В началото на тази година авторитетната информационна агенция „Блумбърг“ публикува своята класация за здравето на населението в света (Bloomberg Global Health Index). Тя се основава на множество данни, предоставяни от Световната здравна организация (СЗО), отделът за народонаселение към ООН и Световната банка и обхваща 169 държави. Анализират се фактори като продължителност на живота, мерки против тютюнопушене и затлъстяване, достъп до чиста вода, качество на медицината, екологията, разпространение на дрога и др. В тази класация „Блумбърг“ постави България доста назад – на 68 позиция. Само по себе си това е е свидетелство, че  родното население има проблеми със своето здраве. Но много по-тревожен е фактът, че само година преди това ние сме били на 63-то място. Или другояче казано, за една година българите сме станали много по-болнави, а качеството на медицината ни устойчиво е продължило своята деградация.

Сега – вече в края на годината, основание да се безпокоим за здравето си, ни дава и публикуваният от Европейската комисия доклад за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз. Основният извод на експертите е изразен деликатно: българското здравеопазване е със сгрешена структура и твърде ниска ефективност. Но ние, които имаме представа за реалното му състояние, спокойно може да заключим: та то направо е катастрофирало! Достатъчно е човек да се разходи из коридорите на която и да е наша поликлиника, преливащи от рекламни плакати на фармацевтични компании, за да се увери в това.

Истината няма нищо общо с лакърдиите, които бълват политици и всевъзможни манипулатори, които ги обслужват. Факт е, че по прогнозна продължителност на живота ние сме на последно място в Европа. В България е най-висока смъртността от инсулт, исхемична болест на сърцето и рак на белите дробове. На четвърто място сме в Европейския съюз по смъртност от предотвратими състояния и заболявания – много сигурно доказателство, че медицината ни не работи ефективно.

В докладът на Европейската комисия прозира и една друга истина: родното здравеопазване няма никакъв интерес ние да се научим да живеем здравословно. Най-сериозното потвърждение на това е, че липсва превенцията – все повече хора в страната ни са медицински неосведомени, неграмотни. Друг аргумент за подобен извод са твърде високите показатели на болнична активност и хоспитализация у нас. Това, заедно с ръста на болничните легла може да бъде видяно и в още един ракурс – предписват се  явно ненужни процедури, включително и хирургически операции, най-вероятно защото от тях се печели добре. За сметка на това пък дори и да не се нуждаете от лекарства, от лекарски кабинет  почти сигурно ще излезете с рецепта и настойчиви препоръки от коя точна аптека да  ги закупите. В докладът се определят и като „значителен дял“  плащанията, с  които пациенти изразяват „благодарността“ си към лекари.

https://www.povertyactionlab.org/sites/default/files/2590-high.jpg

И още една много важна констатация, която се прави в Докладът на Европейската комисия за състоянието на здравето в Европа – 2019 г.: делът на средствата, които се отделят от бюджета за здравеопазване у нас продължава устойчиво да намалява!

За експертите на Европейския съюз това е много тревожно и поради две основни причини. От една страна немалка част от населението – около 14 на сто, изобщо не е обхванато от системата на вноски за здравеопазването. А от друга – расте относителният дял на безработни и бедни хора, особено в райони с недостатъчни възможности, които не могат да си позволят медицинско обслужване.

България е с най-ниски доходи и нива на заплащане на труда на нашия континент. Но точно ние плащаме 47 на сто от всички разходи за здравеопазване у нас – и по този показател сме на първо място в ЕС! Преведено на нормален език това означава, че бедните българи, които преобладават в страната ни, вече нямат никакви шансове занапред да получат що годе качествени здравни грижи.

Тук ще си позволя едно отклонение, което само на пръв поглед няма отношение към темата. И много напомня за нашата поговорка скъпи на триците, но щедри на брашното. Мизерстващото финансово родно здравеопазване би получило мощен стимул за решение на много от проблемите си, ако му се дадат около 3 милиарда лева например. Но то няма да ги получи, защото властите ще ги изразходват за закупуване на едни играчки със съмнителна полза: бойни самолети. Припомням ви, че те ще струват на всички нас общо около 2.2 милиарда лева, платени авансово и веднага. Но това не е всичко: тъй като те ще пристигнат от братска Америка невъоръжени и необорудвани, ще трябва да се доплатят още около един милиард лева.

https://vpk.name/file/img/amerikanskii_mnogofunkcionalnyii_legkii_istrebitel_chetvertogo_pokoleniyaf16cd_block_50-30848wfi-1551216421.jpg

Възникват и два неудобни за управляващите въпроса. Защо бе отказана много по-изгодната оферта на шведската военна компания Saab, която предлагаше при това 10 самолета, а не 8 както американците и то на цена с 400 милиона лева по-малко от тяхната? И второ: как така се случи, че първоначално обявената стойност на американските самолети от 1,8 милиарда лева бе осезаемо увеличена на около 2.2 милиарда лева? Едно от възможните обяснения е, че в банкови сметки на нашенци по върховете, движещи тези сделки, са постъпили едни съвсем нелоши суми – практика, която е често срещана в бизнеса с оръжия по света. Основание за подобно мнение ми подсказва и факта, че според индекса за възприятие за корупция в Европейския съюз, страната ни се определя като най-корумпираната в Европа.

Затова човек трябва да е много голям наивник, за да се надява, че нещо в родното здравеопазване в бъдеще ще се промени в позитивна посока. Това просто няма как да се случи поради некомпетентността, алчността, корумпираността и безотговорността на властимащи. Впрочем до подобен извод стигаме и ако внимателно четем Доклада на Европейската комисия за състоянието на здравето в Европа – 2019 г.

Оказва се, че дали ще сме здрави или не, изобщо не зависи от родното ни здравеопазване.

А единствено от нас самите.