Здрав си, ако не ходиш по лекари: 1 част

Здрав си, ако не ходиш по лекари: 1 част

 

Има хора, които с удоволствие не биха излизали от лекарските кабинети. При най-малка проява на некомфортност, те летят към джипито си. А после с настървение гълтат хапчетата, които той любезно им е предписал. Милите, те си мислят, че точно лекарствата са панацеята на всичките им – сегашни и бъдещи проблеми. И най-вероятно не са и чували за мъдрата сентенция на знаменития френски драматург, режисьор и актьор Жан-Батист Поклен дьо Молиер (1622 -1673 г.): хората умират от лекарствата, а не от болестите!


Учени от университета в Бостън са изследвали състоянието на здравето на 739 души, доживяли до 100 години. И така са установили, че ако искаш да живееш дълго, трябва да се съсредоточиш на подържане на нормална физическа форма, а не на лечение на болести, които се появяват неизбежно у човека в процеса на стареенето му. Учените са забелязали например, че мъжете по-стари от 97 години имат по-добри познавателни и физически функции от жените – техни връстници. И причината за това е, че възрастните мъже водят по-пълноценен и активен живот.


По-късно намерих и други публикации, които общо взето защитаваха една на пръв поглед абсурдна ситуация: дълъг и щастлив живот ще има човек, ако не ходи по лекари.
Впрочем Бертранд Ръсел (18.5.1872 г. – 2.02.1970 г.) – знаменит философ, логик, математик, историк, пацифист, саркастично е отбелязал: диагностиката е достигнала такива успехи, че здрави хора практически не са останали!


Не знам у нас дали има обективни изследвания, които да установят доколко полезни наистина са лекарствата, които лекари предписват. Но допускам, че и в България има немалко случаи, подобни на тези, които се установяват в САЩ например. Там от дълги години се забелязва нещо нелицеприятно: фармацевтични компании подкупват лекари, за да изписват ненужни лекарства на пациенти.


Независими експерти си зададоха въпроса: защо лекарите в САЩ предписват твърде много опасни лекарства на пациенти? Като опиати например. И понеже изследваха проблема, установиха: ами защото им плащат за това!
Специалисти по изследвания на лекарства, които предизвикват зависимост, от медицинския център Boston Medical Center наскоро установиха, че всеки дванайсти американски лекар получава като минимум една заплата от фармацевтични компании, които произвеждат лекарства с опиати.


Изследователите са анализирали данни за плащания, които са направени в периода от август 2013 година до декември 2015 година. Те са проучили не само преките заплащания на лекари, но и парите, които те са получили за публични изяви, а така също техни обеди и почивки за сметка на фармацевтични компании.


Така е било установено, че за наблюдавания период 68177 лекари са получили от компании, които произвеждат опиатни препарати, над 375000 плащания на обща сума от 45158388 долара. Най-високо платените лекари – 681 души, са получили общо 38 милиона долара. А най-популярната форма на възнаграждение е ядене и пиене за сметка на компаниите. Най-много пари са дадени като хонорари за публични изказвания – за ползата от лекарствата, естествено.
Изводът, до който стигат учените, осъществили това изследване: парите, независимо от размера им, влияят на издаването на рецепти от лекарите!

Предшестващи проучвания също са показали, че дори неголеми плащания на лекари от фармацевтични компании, увеличават издаването на рецепти. Лекари, които са вечеряли за сметка на фармацевтични компании дори само веднъж, много по-често изписват на своите пациенти лекарства, произведени от компанията, която им е платила това удоволствие.
Изследователите, осъществили този анализ са уверени: издаването на неподходящи рецепти оказва огромно влияние на смъртността в страната!