Здрав си, ако не ходиш по лекари: 2 част

Здрав си, ако не ходиш по лекари: 2 част

 

Журналистически разследвания установяват, че във Великобритания и Америка фармацевтични компании корумпират и властите при закупуване на медикаменти. Така консултанта на британското правителство сър Рой Андерсън е получавал от компанията GSK 116000 фунта годишно – точно по времето, когато той е твърдял, че само лекарствата Tamiflu и Relenza ще спасят хората от катастрофа, аналогична на епидемията от 1918 година. Но благодарение на психозата GSK си спечели около 3,5 милиарда долара.

Впрочем същата компания бе глобена с 1,9 милиарда долара за това, че е корумпирала лекари и е въвеждала в заблуждение хората за качествата на нейни детски лекарства.
Добре е да имаме предвид и резултатите от още едно изследване, публикувано в Британското медицинско списание (the BMJ): повече от половината от тестовете за ефективността на лекарства в една или друга степен, са свързани с финансови конфликти на интереси!

Експерти са установили, че около 58 на сто от ръководители на клинични изследвания, са били обвързани финансово с фармацевтичната индустрия. Става дума за заплащане на транспортни разходи, хонорари, плащане на консултации, придобиване на акции. В тези клинични изпитания вероятността от позитивен резултат, е била значително по-висока, отколкото при други, необвързани.


Така, че не е зле да имаме едно на ум, ако решим да поемем към лекаря.
И по-често да се сещаме за посланието, което великия Хипократ ни е изпратил през 400 г.пр.н.е.:
– Храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна!


Древните са казвали, че всеки е ковач на съдбата си. Единствено от нас зависи къде ще попаднем – в групата на едва кретащите и тежащи на близките си пациенти или в отряда на чаровните, енергични, здрави и усмихнати дълголетници. Рецептата за нея са ни дали древните римляни – те са ни завещали сентенцията: “Имай за лекари три неща: весел дух, почивка и умерено хранене”.