Идва технологията 5G, а с нея и нови предизвикателства

Идва технологията 5G, а с нея и нови предизвикателства

http://www.itc1.net/wp-content/uploads/2017/04/mobility.jpg

Швейцарската федерална служба за съобщения даде на Swisscom разрешение да започне предлагането на мобилна връзка от пето поколение (от англ. fifth generation – 5G). Swisscom вече разполага с изградена мрежа за този вид комуникация, с която покрива големи градове и туристически райони на страната. Компанията предложи на пазара и първите си 5G телефони. Swisscom обещава до края на тази година 90 на сто от населението да бъде осигурено с този стандарт. За сравнение – швейцарската федерална комуникационна комисия, планира да постигне обхват от 50 на сто от населението с 5G, едва към 2024 г.
Швейцария стана третата в света след Южна Корея и САЩ и първата в Европа държава, със стандартизирана търговска услуга за мобилна комуникация от пето поколение.
В началото на април тази година в Южна Корея оператора SK Telecom започна да предлага мобилни връзки по стандарта 5G. Всеки, който притежава Samsung Galaxy S10 с 5G-модул или най-новия смартфон LG V50 ThinQ, ще може да ги ползва. SK Telecom покрива 80 малки и големи града в страната.
Технологията 5G се появи и в САЩ. Там оператора Verizon я предлага в четири американски града – Хюстън, Индианаполис, Лос Анджелис и Сакраменто. Срещу цена от 50 до 70 долара на месец, потребителите имат възможност да получават интернет със скорост 300 мегабита (Mbit) и предаване на данни в обем един гигабит (Gbit) в секунда (сега максималната скорост на 4G за абонатите рядко превишава 100 мегабита в секунда).

Но услугата от Verizon все още не съответства на стандарта за комуникация от пето поколение, който е утвърден от консорциума 3GPP (3rd Generation Partnership Project е създаден през 1998 г. и разработва технически спецификации и доклади в областта на мрежовите технологии и радиодостъпа в мобилните системи). А и разпространението на 5G на цялата територия само на тези градове, ще отнеме години.
Това, че Южна Корея, САЩ и Швейцария първи в света предлагат 5G не означава, че те са водещи в разпространението на тази технология. Истинският лидер – Китай, го няма в тройката, но реално той вече е завладял значителна част от нововъзникващия пазар. Тази голяма държава разглежда развитието на 5G като една от най-важните предпоставки за достигане на стратегическата цел, която си поставя: скоро да стане първа сила в света.
В интерес на истината точно преди една година китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE Group съобщи, за първото телефонно позвъняване посредством технологията 5G. То бе осъществено в сътрудничество с China Mobile Communications Corp. При това използваната система ZTE 5G напълно съответства (за разлика от другите държави), на последния стандарт на 3GPP. Китай се готви от следващата година да започне търговска експлоатация на 5G, за да бъде наистина световен лидер в тази технология към 2025 г.

https://static-img.aripaev.ee/?type=preview&uuid=a8953ca3-4464-502f-8394-763e40890799&width=1200&q=85

А главният играч в областта на 5G, е компанията Хуауей, разположена в Шънджън, Китай. Тя контролира вече една трета от глобалния пазар за телекомуникационно оборудване. Ежегодно Хуауей влага над 20 милиарда долара само за изследвания и разработки, като с тях се занимават 80000 души – половината от служителите и. Компанията разработва и произвежда всички компоненти, необходими за стандарта 5G, включително смартфони (тук тя е на второ място в света – след Самсунг, засега). Хуауей притежава повече патенти, отнасящи се до технологията 5G, от която и да е друга компания в света. Тя е разработила свои микросхеми и устройства, които правят реалност стандарта 5G. Това обяснява, защо Хуауей има вече подписани договори с 30 държави за изграждане на мрежи по стандарта 5G, според изискванията на 3GPP. Други – като Британия, Германия, Испания, Италия, Унгария и пр., водят сега преговори за това с нея. Хуауей вече определя “правилата на играта” към стандарта 5G. И е твърде вероятно точно тя да е основната причина, за избухналата търговска война между САЩ и Китай. Има мнения, че и за ареста в Канада през декември 2018 г. на Мън Уанджоу – финансов директор на Хуауей и дъщеря на основателя на компанията Жън Чжънфей, стои пак стандарта 5G.
Несъмнено появата на петото поколение мобилна комуникация ще промени, както представите ни за нея, така и света около нас. Тя ще открие непознати възможности във всяка област на живота ни – от безпилотните автомобили до здравеопазването. И тъй като става дума за пазар за трилиони долари, то предстои да наблюдаваме и истински битки за завюване на територии на него.
Но има и още един проблем, за който аз наскоро писах на сайта: мобилната комуникация от пето поколение и човешкото здраве. И той напомни за себе си веднага, след като в Швейцария влезе в действие 5G. Кантонът Во (един от 26-те швейцарски кантони, разположен в Западна Швейцария със столица град Лозана), забрани издаването на разрешения за строителство на нови предаватели 5G на своята територия. Причината – тревога за здравето на населението. В отговор Федералното правителство на Швейцария пое ангажимент да започне измерване на радиацията, свързана с работата на 5G, да оцени рисковете и да информира населението за резултатите от проучванията.
Проблемът, обаче, е в това, че стопроцентова гаранция от клетъчната радиация няма. При това стандартът 5G използва високочестотни диапазони за разлика от сегашните мрежи, които работят с ниски честоти. За да достигат вълните до потребителя, се налага да се инсталира на всеки 250 метра миниатюрна базова станция. Ще са нужни хиляди миниретранслатори, а на радиомачтите на базовите клетки ще им трябват много повече антени. Излиза, че с 5G като нищо може да се окажем в свят, наподобяващ на гигантска микровълнова печка.

https://3er1viui9wo30pkxh1v2nh4w-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/prod/sites/93/2019/02/Hero-photo-young-people_-1024x681.jpg

И в трите държави, в които вече работи технологията 5G, никак не е малък делът на хората, които се вълнуват от този факт. Тамошните власти не са се произнесли категорично и ясно за евентуални рискове, която тя би донесла за здравето им. А това само увеличава безпокойството сред много от тях.
Моето скромно мнение е, че вероятността да разберем истината за това – каква цена ще платим за удобствата, предложени ни от петото поколение мобилни комуникации, е минимална. Обяснението за това е скрито в милиардите долари, които ще се завъртят на глобалния пазар около 5G. Те са в състояние да осигурят необходимите проучвания на експерти от всевъзможни организации. А в това, че резултатите и изводите от тях напълно ще удовлетворяват техните поръчители, може да не се съмняваме.
И това няма да е нещо непознато – достатъчно е да си спомним, как фармацевтичната индустрия “доказва” безвредността на лекарствата, които произвежда…