Идеалният градски автомобил: e.Go

Идеалният градски автомобил: e.Go

https://img.tsn.ua/cached/1533901789/tsn-3bac3300c52cb6ddaf31ecd649e3841f/thumbs/315x210/17/05/e070b0534d3e5a0acd184c5a0d430517.jpeg

По данни от преди три години, в света са били произведени над 96 милиона автомобила. Това е ръст от 4,8 на сто спрямо 2015 г. Производството им расте на всички континенти и всяка година с около три на сто. Съответно се увеличават и продажбите – очаква се през тази година те да надхвърлят 100 милиона броя, което ще е с около два милиона повече спрямо 2018 г.
При такова темпо на появата на автомобили няма защо да се учудваме, че движението в големите градове става все по-сложно. А заради отровите, които бълват колите с двигатели с вътрешно горене, не са малко дните, в които е почти невъзможно да се диша. Това обяснява защо в много европейски страни скоро ще се забрани не само продажбата, но и използването на коли с бензинови и дизелови двигатели. И всячески ще се стимулира карането на електрически коли.

e.GO Life

Проблемът е, че те не са евтини. Но вече и на това има решение. Компанията e.Go се готви да залее пазара с много евтин и масов електромобил, също наречен e.Go. Той ще струва далеч по-евтино от популярния сега в много страни Tesla Model 3: цената на един e.Go. ще е около 18000 евро, докато най-евтиния Tesla Model 3 струва около 40000 евро.
Основател на e.Go е Гюнтер Шух – професор в един от най-големите и известни европейски и немски технически университети – RWTH (Rheinisch-Westfalische Technische Hochschule Aachen) в Аахен, Германия. Първоначално той създава компания по производство не електрически товарни коли. Те са били невероятно евтини, защото са били лишени от каквито и да са удобства – дори радио нямали. Но прекрасно вършели това, за което били създадени – да превозват товари. Възхитени от удачното решение компанията му била купена от Пощата на Германия. А с получените от тази сделка немалко пари, Гюнтер стартирал новия си проект – достъпни, масови електромобили e.Go.

https://s1.cdn.autoevolution.com/images/news/gallery/ego-life-is-a-german-17000-electric-microcar-for-your-urban-mobility-issues_1.jpg

Експерти днес определят e.Go, като идеалният градски автомобил. Той има неголеми размери и е много лесен за паркиране. В купето се побират 4 човека, а с едно зареждане изминава минимум 120 км. И, разбира се, е с минимална вреда за околната среда.
Доказателство за това, че идеята на Гюнтер е отлична, е и растящия интерес на различни компании към нея. За да я осъществи, той получи 154 милиона долара от производителя на резервни части ZF Friedrichshafen. Други 300 милиона долара са му осигурени от HSBC. По данни на Bloomberg, най-вероятно компанията e.Go ще стане успешен стартъп, чиято оценка ще надхвърли и един милиард долара!

https://www.prestigeelectriccar.com/img/noticias/gals/gal_1619.jpg

Но по-същественото е, че градовете ни в недалечно бъдеще ще се напълнят с компактни, удобни и най-вече екологично чисти електрокари e.Go.
А това ще означава, че ще дишаме и много по-чист въздух от сегашния.