Изкуствен интелект ще ни превежда плача на бебето

Изкуствен интелект ще ни превежда плача на бебето

https://2.bp.blogspot.com/-BW1ihOjecTs/VsO5vdF7OzI/AAAAAAAAP5A/b00BTzMm5sU/s400/Nama%2BBayi%2BLaki%2BLaki%2BSansekerta%2BTerbaik%2Bdan%2BArtinya.jpg

Няма нищо по-хубаво от това, в семейството да се появи дете. Но заедно с радостта, която носи рожбата, младите родители се изправят и пред куп неочаквани предизвикателства. Едно от главните сред тях е трудността да разберат, какво точно иска бебето, когато плаче. Много майки и татковци изпадат в паника, защото не могат да разберат, какво му е на тяхното бебе – гладно ли е, жадно, мокро, уморено, болно или просто иска да бъде обичано.
Това си е сериозен проблем, следователно и поле за развихряне на креативни глави. При това в нашата дигитална епоха вече има възможности, за които не са и мечтали предшествениците ни.
В интерес на истината опитни родители и лекари са в състояние достатъчно точно да разберат, какви са потребностите на мъничкото човече по плача и виковете, които то издава. Обяснението е, че колкото и уникално да е то, има много общи характеристики на подобно поведение сред неговите връстници.

https://i.obozrevatel.com/2018/1/31/00.jpg?size=1080x562

Това подсказа на специалисти в областта на изкуствения интелект, да създадат алгоритъм, който е в състояние да превежда на родителите посланията на тяхното бебе. Той разпознава нюансите в неговия плач и определя типичните звуци, които са характерни за обикновените потребности на новороденото. Алгоритъмът прави разлика между капризи и сигнали за здравословен проблем на бебето в неговия плач, отбелязва EurekAlert.
Учените са убедени, че различията в звуковите сигнали на новородени деца, носят много важна информация. Създаденият от тях алгоритъм е в състояние да определя скрити проблеми, за да могат родителите своевременно да потърсят помощ. Той може да идентифицира и разграничи нормалните сигнали и анормалните, като тези, които са резултат от заболяване. Алгоритъмът за разпознаване на езика, ще бъде полезен както за родители, така и за лекари – те ще могат да го използват, за да разпознаят викове сред болни деца.

Излиза, че си струва да се инвестират средства в развитието на изкуствения интелект. Той може да стане безценен помощник и при отглеждането на децата. Благодарение на него родителите ще са по-спокойни, а рожбите им ще растат здрави и радостни.