Изкуството да видиш чувството

Изкуството да видиш чувството

 

 

 

В епохата, в която имаме късмета да сме попаднали успяват тези, които имат способността да гледат поновому на известното. Нобеловият лауреат, физиолога Алберт Сент-Дьорди го е казал простичко и затова пределно точно: откритието се състои в това, да гледаш на едно и също нещо като всички останали, но да мислиш различно.


И тази истина важи за всяка област от живота ни – от стоматологията до изкуствения интелект. Проявява се и в една дълбоко артистична дейност, като фотографията.
Пример за това е Джейсън М. Питърсън. Той е креативен директор в агенцията Havas North America, но е влюбен във фотографията, на която посвещава много от свободното си време. В продължение на четвърт век той прави своите невероятни черно-бели снимки.


– Аз се опитвам да уловя човешките емоции, за да накарам зрителя да почувства нещо – споделя Джейсън. – Черното и бялото ми помагат да се фокусирам на тези емоции. За мен цвета е едно от нещата, които пречат да се види чувството.


Джейсън не фотографира знаменитости или голи тела. Той пътешества из родината си и света, и улавя на черно-бяла лента хората в техните градски джунгли. Снима на улицата, но и през илюминатора на самолета.


Джейсън е невероятен майстор на сенките, на играта с ракурсите, истински магьосник с кадрите. Само светлини, празно пространство и един човек – и се появява поредната негова невероятна история, неговия разказ за нещата от живота.


Джейсън определено съумява да достига хората и да им помага не само да усетят, но и да зърнат чувството. Доказателство за това е фантастичния брой негови последователи в Instagram – един милион!