Изкуството да сме здрави: част 2

Изкуството да сме здрави: част 2

 

 

 

 

Спортувайте
За Амосов генетиката и случайността несъменно могат да окажат влияние на здравето на човека. Но истината е, че спорта може да предотврати, облегчи или излекува почти всяко болестно състояние. За него физкултурата е нужна на всички, но най-вече на възрастните. Тъй като не се напрягат на работа, то за да бъдат в добро здраве те трябва да се натоварват физически минимум по час всеки ден.

Според Амосов здравия човек трябва да прави поне 20-30 минути гимнастика (примерно 1000 движения), най-добре е с с тежести.
Той отделя особено внимание на ходенето. За него това е най-достъпния и приемлив вид физическа активност, който е безценен за укрепване на здравето на човека.


Днес има проучвания, които доказват правотата на неговите съждения: всекидневното бързо ходене намалява риска от преждевременна смърт с 15 на сто. То помага на човека да избегне сериозни заболявания, като диабет, някои видове рак, болести на сърцето.
А експерти в Кеймбриджския университет, след като изследваха начина на живот на над 334000 европейци, мъже и жени, стигнаха до този извод: смъртността поради недостиг на физически натоварвания превишава два пъти смъртността от затлъстяване.

Лекарят няма да те направи здрав
Това няма как да се случи. Той може да спаси живота ни, дори да излекува болестта ни. Но по-нататък как ще живеем, ще зависи само от нас.
И не е нужно при най-малкото неразположение да тичаме към поликлиниката.
– Немалко лекари не се доверяват на природата – казва Амосов. – Те са ориентирани най-вече към вземане на лекарства и покой. Пазете се да не попаднете в техен плен – те ще ви намерят болест и ще ви убедят, че трябва да почивате и да се лекувате! Вие помнете: вътре в организма ви има мощни защитни сили – имунна система, механизми за компенсация. Те ще сработят сами, просто трябва да им дадете време.


Сега американски лекари потвърждават, че колкото повече се лекуваш, толкова повече ще боледуваш. Нещо повече: има анализи и методи на лечение, които са не само напълно безполезни, но и вредят на човека. Така компютърно-томографската ангиография подлага пациента на високи дози радиоакктивно облъчване и повишава риска от раково заболяване. Неоспорим факт е, че много изследвания често откриват лъжливи позитивни реакции и могат да доведат до опасно лекарско вмешателство.

В изданието Archives of Internal Medicine преди известно време се появи списък от анализи и методи за лечение, от които немалко пациенти трябва да се отказват – като лечение на синузит с антибиотици, ренгенограма при болки в кръста, проверка за остеопороза при жени по-млади от 65 години, електрокардиограми и други кардиоизследвания за пациенти с ниска степен на риска и даже клиничен анализ на кръв за здрави възрастни.

За лекарствата
Амосов е вярвал, че повечето леки заболявания преминават сами. И не са нужни лекарства.
– Докторите ще ви кажат: “Ние ви излекувахме!” – отбелязва великия учен и лекар. – А вие им вярвате – какви добри специалисти! Истината е, че лекарските “наркотици” само съпътстват естественото оздравяване. Трябва да се пият колкото се може по-малко лекарства.


Много мъдър съвет, ако отчетем факта, че с всяка година продажбите на лекарства по света и у нас устойчиво растат. Тенденцията е ясно изразена: през 2016-та година продажбите на лекарства в България скочиха с около 8 на сто спрямо 2015 година. Но през 2017 година те отбелязаха ново увеличение спрямо предшестващата година с 10 на сто (ръста при лекарствата с рецепта е от 12 на сто).


Добре е тичащите към аптеките да знаят, че хапчетата не просто са безполезни – те могат да са и безкрайно опасни за здравето ни и да съкратят присъствието ни в този прекрасен луд свят. Това се отнася дори и за смятания за безвреден от много хора аспирин. Редовното му приемане може да доведе до язви или кръвотечения, сериозно да разстрои работата на черния дроб и мозъка, да доведе до астма, алергична хрема, обрив на кожата и пр.

А най-нови проучвания установяват, че редовния прием на аспирин провокира ръста на ракови клетки, които са устойчиви към лекарствени средства.
Американски специалисти изясниха, че аспирина увеличава еволюционния потенциал на туморни клетки. Вследствие на това те мутират в сравнение с клетките на тумори, които не са били подлагани на въздействието на аспирин. Това означава, че пациент с ремисия на онкологично заболяване при рецидив рискува да получи мутирали клетки, които вече няма да могат да бъдат лекувани с лекарства.