Изкуството да сме здрави: част 3

Изкуството да сме здрави: част 3

 

 

 

За лекарите
– Не мога да кажа, че всички лекари са лоши – отбелязва Амосов. – Много са добрите, но и лошите – също. Доказателства? Попитайте ги, какво четат и какво умеят. Четат на практика единици. Умеят – повече или по-малко, лекарите хирурзи. Защото те без „ръкоделие“ просто не могат да практикуват.
Той ни съветва, ако сме имали щастието да попаднем на добър лекар, да го пазим и да не го безпокоим напразно. Да не искаме от него излишни лекарства, за които сме научили от съседката.


За Амосов има лекари, които не са напълно честни с пациента и искат да спечелят от нещастието на някой друг. Срещат се и немалко непрофесионалисти, които не искат да правят нищо с ръцете си и затова разчитат само на сухата теория.
– Винаги помнете, че лекаря също е човек – казва великия учен и лекар.- Той също може да бъде подъл, мързелив или да сгреши.


Или да бъде корумпиран от фармацевтичната индустрия. Не знам у нас дали има обективни изследвания, които да установят това. Но в САЩ например не са малко случаите, когато фармацевтични компании подкупват лекари, за да изписват ненужни лекарства на пациенти. Така специалисти от медицинския център Boston Medical Center наскоро посочиха, че всеки дванайсти американски лекар получава като минимум една заплата от фармацевтични компании, които произвеждат лекарства с опиати.

Те са установили, че в периода от август 2013 година до декември 2015 година 68177 лекари са получили от компании, които произвеждат опиатни препарати, над 375000 плащания на обща сума от 45158388 долара. Най-популярната форма на възнаграждение е ядене и пиене за сметка на компаниите. Най-много пари са дадени като хонорари за публични изказвания – за ползата от лекарствата, естествено. Изследователите, осъществили този анализ са уверени: издаването на неподходящи рецепти оказва огромно влияние на смъртността в страната!


Добре е да имаме предвид и резултатите от още едно изследване, публикувано в Британското медицинско списание (the BMJ): повече от половината от тестовете за ефективността на лекарства в една или друга степен, са свързани с финансови конфликти на интереси. Експерти са установили, че около 58 на сто от ръководители на клинични изследвания, са били обвързани финансово с фармацевтичната индустрия. Става дума за заплащане на транспортни разходи, хонорари, плащане на консултации, придобиване на акции. В тези клинични изпитания вероятността от позитивен резултат, е била значително по-висока, отколкото при други, необвързани.

Вярвайте в себе си

За да бъдете здрави е нужна сила на характера, подчертава Амосов. В организма на човека има мощни защитни сили – имунна система, механизми за компенсация. Ако той редовно се упражнява и се храни умерено, практикува и гладуване, то тялото му ще добие сила, а имунната му система ще укрепва.
Амосов е вярвал, че ако се съсредоточиш и неотклонно се движиш към дадена цел, полагайки за това максимални усилия, то задължително ще постигнеш желаното.

И това той доказва върху себе си: той претърпява 5 операции на сърцето си, заради вродения му порок. Но не се предава, продължава да го натоварва, уверен в правилността на това, което върши. Точно тази негова увереност в себе си е главния секрет на дългия му и активен живот. Родителите му умират не достигнали и 60 години, но Амосов побеждава гените и проживява 89 години.


Учени от университета в Бостън са изследвали състоянието на здравето на 739 души, доживяли до 100 години. И така са установили, че ако искаш да живееш дълго, трябва да се съсредоточиш на поддържане на нормална физическа форма, а не на лечение на болести, които се появяват неизбежно у човека в процеса на стареенето му. Учените са забелязали например, че мъжете по-стари от 97 години имат по-добри познавателни и физически функции от жените – техни връстници. И причината за това е, че възрастните мъже водят по-пълноценен и активен живот.


Добре е не само да помним тези съвети на знаменития лекар, хирург, учен, общественик Николай Амосов, но и да ги следваме във всекидневието си. От начинът ни на живот в най-голяма степен зависи дали ще се справяме с факторите на риска, пред които съдбата непрекъснато ни изправя.
За да бъдем здрави и щастливи.