Истинска звезда в света на спорта

Истинска звезда в света на спорта

През март тази година на Международния шампионат по фигурно пързаляне за младежи в София едно руско момиче показа нещо невероятно: Александра Трусова стана първата жена на планетата, приземила два четворни скока в състезание (пълен четворен салхов и първия четворен тулуп). В интерес на истината тя все още си е дете – когато направи шеметното си изпълнение в София, тя бе на 13 години. И съвсем заслужено Саша, както я наричат близките и приятелите и спечели световната титла при младежите.
През юни Саша навърши 14 години, но вече е истинска звезда в света на фигурното пързаляне на планетата. Тя прави това, което досега бе единствено възможно само за най-добрите мъже във фигурното пързаляне.

Саша е родена  в руския град Рязан. В семейството, в което расте, има истински култ към активния начин на живот. Баща и е майстор на спорта по джудо, ръкопашен бой и самбо. Майка и се занимава с лека атлетика. Има двама по-малки братя – Егор и Иван.
Саша е на четири години, когато се научава да се пързаля на ролери. А не след дълго открива за себе си красотата на фигурното пързаляне. Първоначално тренира в новооткрития в Рязан дворец на спорта “Олимпийский”.

Той бил доста далеч от дома, в който живеело семейството. И затова малката Саша трябвало да става много рано, за да успее за тренировките. Веднъж по пътя Саша запитала баща си:
– А когато спечеля Олимпийските игри може ли да не ставам толкова рано?
По-късно семейството се премества да живее в Москва. И след време Саша попада в школата на един от най-добрите треньори във фигурното пързаляне – Етер Тутберидзе. Тя подготви олимпийската шампионка Юлия Липницкая и двукратната световна шампионка (за 2016 и 2017 г.) Евгения Медведева.

Родителите поощряват стремежа на Саша и братята и да спортуват. Те са наясно, че спорта формира силен характер, който днес е предпоставка за успешна реализация във всяка жизнена сфера.
А наскоро Саша на закрити състезания на сборния младежки отбор на Русия изпълни в произволна програма три четворни скока – луц (наречен е на името на австрийския фигурист Алоис Луц, който го изпълнява за първи път през 1913 г.) в четири оборота и два четворни тулупа. По-късно специалисти ще коментират, че с подобна технически наситена програма Саша несъмненно ще заеме първото място на турнири за мъже. Четворният луц е един от най-сложните елементи на фигурното пързаляне, който никога не е бил изпълняван на състезания за жени.

Върховете във всеки спорт, в това число и във фигурното пързаляне се превземат с упорит труд. Саша тренира много часове всеки ден – пързаляне на лед, обща физическа подготовка, хореография… Овладяването на всеки нов скок е свързано с много падания, но тя не се предава.
Същевременно Саша е и ученик като всеки нейн връстник. Любимият и предмет е математиката. Тя има много приятели, свои страници в социалните мрежи. Чете с удоволствие книги, особено  фантастични. Много обича животните и иска професията и в бъдеще да е свързана с тях. В пътуванията на Саша по различни състезания винаги я съпровожда нейния жив талисман – четиригодишната чихуахуа Тина.

Саша признава, че конкурентите несъмненно са интересни, но тя най-вече се състезава със себе си. Всеки път тя се стреми да подобри собствените си резултати. А по техническа сложност на програмата, която изпълнява Саша и сега тя е недостижим лидер сред жените на планетата.
Наблюдавайки това, което прави Саша не е трудно да предположим, че това е нова звезда на знаменитата руска школа във фигурното пързаляне. И най-вероятно и бъдеща олимпийска шампионка.