Истории с дронове: 1 част

Истории с дронове: 1 част

Едно от чудесата на въоръженията на ХХІ век, което накара военни капацитети да се откажат от десетилетия строени концепции за печелене на сражения, са безпилотните самолети. Те се оказват изключително ефикасно оръжие: осигуряват разузнавателна информация във военни операции, помагат да се контролират обширни пространства, да се парират евентуални вражески атаки, нанасят смъртоносни удари. Експерти прогнозират, че най-късно до 2030 година безпилотните самолети ще заемат мястото на изтребителната авиация.
И най-вероятно това ще се случи, защото тези летящи обекти са и доста евтини: ако един изтребител F-22 струва 150 милиона долара, то безпилотника “Хищник” B е на цена само от 10,5 милиона долара. Не случайно прогнозите са, че до края на това десетилетие продажбите им в света ще достигнат около 100 милиарда долара.
Впрочем безпилотните самолети променят не само военни планове – те обогатяват и езика ни, за ужас на уважавани от мен филолози и защитници на чистотата на родното слово. Думата “дрон” става все по-популярна. Произлязла от английски (drone – безделник, но и бръмчене), тя в последните години може да се срещне в медийния лексикон на всяка държава.
В случая нас ни занимава нещо друго – дроновете са поредното доказателство за човешката находчивост. Креативни глави много бързо откриха и продължават да откриват нови области – извън тази на милитаризма, за тяхното приложение. Нека да разгледаме някои от примерите за това, за да се убедим в неограничената сила на въображението.
Сред компаниите, които бързо оцениха възможностите на дроновете в бизнеса, бе и Амазон. Тя започна да ги ползва за да доставя по-бързо пратки до свои клиенти в големите градове.

Бомбай е град, в който са събрани две Българии – населението му е около 14 милиона души. Естествено, при такова стълпотворение на хора и автомобили, трафика е безумен. След като узна за практиката на Амазон с дронове, собственик на местна пицария незабавно си задигна тази идея. И не съжали: дроновете намалиха от над 30 до под 10 минути времето за доставка на неговата пица до клиента. Допълнително пицарията започна да печели и от съкращаване на разходи за бензин и заплати на куриери, които преди това е ползвала.

Креативни сме не само, когато изобретяваме непознат продукт, но и когато открием нови възможности за вече съществуващ. Точно както постъпиха едни нестандартно мислещи хора от университета в Станфорд: сетиха се, че за дрона освен да лети понякога е нужно и да се катери. И се появи техния квадрокоптер, способен като алпинист да изкачва стени. SCAMP включва на високи обороти два от роторите си и така застава във вертикално положение. След това двигателите се изключват и започва катеренето. Пълзи както отвън, така и вътре в сгради.
Питате се за какво пък е нужно това ли? Ами я си представете природно бедствие – подобен дрон ще е безценен да ни информира, какво се случва в някаква сграда. А може да бъде използван и като ретранслатор за връзка.

Нестандартно мислещи личности от Япония  разработиха оригинален товарен мултикоптер PD6B-AW-ARM. За разлика от вече познатите си събратя, техния дрон има две “ръце”. С тези манипулатори дрона е в състояние да захваща и превозва товар до 20 кг – по 10 кг във всеки от манипулаторите. Движи се със съвсем прилична скорост – 60 км/час на височина до 5 км, в продължение на половин час.

А във Финландия, където не липсват гори и понякога не е лесно да се почиства обрасла местност, се появи дрон с доста странна функция: DJI S1000 е снабден с бензинорезачка, която се управлява дистанционно. За какво може да бъде употребена тя ни показва този клип: от рязане на храсти до почистване на покриви от смъртоносни ледени висулки.