Истории с дронове – 2 част

Истории с дронове – 2 част

Пол Бренан е фермер в Ирландия, който явно си пада по най-новите технологии. На него му хрумна да използва дрон вместо кучета-пазачи. И както се вижда от клипа, дрона се справя великолепно с тази си задача.

Много и противоречиви мнения във форумите предизвика случая с американски родител, който изпраща детето си на училище под контрола на дрон. Осем годишната Кети помолила татко си да не я води до училището, защото вече била голяма. Но като отговорен родител той се безпокоял, дали хлапето ще се справи само на улицата. И затова вместо себе си изпратил своя дрон DJI Phantom 2. Бащата искал да контролира как Кети пресича улицата, а също да и даде да разбере, че тя се намира под закрилата му.

А в Швейцария научиха квадрокоптер да работи в тандем с крачещ робот. Дронът тегли робота, а после успешно се приземява на гърба му. Несъмнено подобни експерименти могат да родят нови решения за бъдещи синхронни действия на роботи и дронове – нещо, което може да се окаже много полезно при спасителни операции например. А вероятно и в много други ситуации, които тепърва креативни глави ще ни предложат.

Дронът може да се окаже и добър помощник в кухнята. Ето какви неща върши квадрокоптера X-Star Premium за своите собственици – чисти картофи и моркови, отправя пуйка към тенджерата с разтопено масло, а двайсетина минути по-късно я връща в кухнята. За финал дрона нарязва морковите и подправките, приготвя пюре, сос за сладкиша.

Двама ентусиаста – програмиста Марек и инженера Свен, решиха да узнаят, колко дрона са нужни, за да се смени изгоряла лампа. В процеса на експеримента им се наложи да счупят няколко лампи, но накрая постигнаха целта си. За около 10 минути дрона Syma X5C-1 успя да се справи с възложената му работа.

Но като всяко друго високотехнологично постижение на човека, дрона е и твърде уязвим. Преди известно време любопитен клип събра маса зрители в интернет. Радиоуправляемо безпилотно устройство си позволи да премине над района с маймуни в холандски зоопарк. Журналисти поискали да заснемат картина за телевизионно шоу. Идеята им, обаче, определено не се харесала на една от маймуните. И тя взела най-простото, затова и ефективно решение: бой с пръчка по дрона.

Историите с дронове ни убеждават: човешкото въображение няма предели… И от тези “занимавки с глупости”, както би ги определила някоя сериозна глава, като нищо може да се роди идея, която да разкрие непознати перспективи пред всички нас. Истината е, че в основата на всяко изобретение, на което днес се радваме, стои нечия луда идея. И тя по своето време най-вече е събирала осъдителни реплики и погледи на повечето сериозни хора.
Впрочем френския поет, есеист и литературен критик Пол Валери, точно го е казал:
– Сериозните хора имат малко идеи. Хората, които раждат идеи, никога не са сериозни.