И все по-трудно ще става да си намериш работа…

И все по-трудно ще става да си намериш работа…

https://static.news.ru/photo/9a2244ba-74de-11ea-a05e-fa163e074e61_760.jpg

Това, което доскоро звучеше като фантазия, вече става реалност. В индустрията все по-широко навлизат роботи. Търсят ги производители в Европа, Япония и други страни. Но най-вече в Китай – най-големия пазар за промишлени роботи в света. През 2017 г. там са закупени 138000 робота, а през 2018 г. – 154000. Всеки трети робот, продаван в света, заминава за Китай. В страната растат заплатите и за тамошните собственици на компании става все по-изгодно да “назначават” роботи, които не се нуждаят от тях.
Но Китай е все още далеч от насищането на своята индустрия с роботи. По техният брой на 1000 живи труженика, страната отстъпва на Сингапур, Южна Корея, Германия, Япония.
Любопитното е, че роботите се внедряват по-бързо в по-бедни райони на света, отколкото в по-богати. Както съобщава информационната агенция Bloomberg, в Северна Америка второто място след САЩ по обем на пазара на робототехника заема не развитата Канада, а Мексико. Страна, в която равнището на заплатите е около 10 пъти по ниско от нея.
Роботите все повече се използват в хранителната промишленост, фармацевтиката, медицината, производството на потребителски стоки… Сред различните причини за това е и цената им – тя продължава да намалява. Така, ако преди две десетилетия стойността на промишлен робот е надхвърляла 80000 долара, днес тя е около 50000 долара. Технологии, датчици, програмно осигуряване, алгоритми за дълбоко обучение и др., непрекъснато се усъвършенстват и развиват. А елементите, от които те се произвеждат, поевтиняват постоянно. Делът на влаганите материали в тях намалява, но се увеличава техния “ум”. Затова новите роботи, които сега излизат на пазара на труда, са далеч по-икономични и ефективни от предишните поколения автоматизирани системи.
Но скоро без работа могат да останат не само работници и мениджъри в промишлени предприятия. Рискови стават работни места в целия банков и финансов отрасъл например. Проучване на Wells Fargo & Co сочи, че до края на десетилетието алгоритми ще игонят над 200000 души от сега заеманите от тях работни места само в САЩ. Финансовите организации все по-активно ще внедряват изкуствен интелект, защото така ще увеличават производителността и ще намаляват разходите си. Известно е, че в този сектор са високи работните заплати. Като заместват живите хора с алгоритми, собствениците на банки спестяват огромни средства, давани за заплати и увеличават реално печалбите си. Внедряваните алгоритми са донесли на финансовия сектор в САЩ през 2018 г. над 41,1 милиарда долара приходи. Но се очаква към 2030 г. тази цифра да нарасне седем пъти и да надхвърли 300 милиарда долара. Това обяснява защо в САЩ банки харчат всяка година над 150 милиарда долара за нови технологии – много повече, отколкото във всяка друга област на икономиката.

https://metro.co.uk/wp-content/uploads/2020/03/PRI_147196810.jpg?quality=90&strip=all&%23038;w=1024

В офисите по света на една от крупните американски банки – Citigroup работят около 209000 души, но и там съкращенията вървят с бързо темпо. За закупуване на най-нови технологии тук ежегодно се отделят над 8 милиарда долара. Първи изчезнаха служителите от кол центровете на Citigroup, последваха ги оператори.
Предимствата на изкуствения интелект днес осъзнават бизнесмени от всички страни. Обединената банка на Швейцария (UBS AG) – една от големите финансови институции в света със седалища в Цюрих и Базел, през 2016 г. е “назначила” 50 алгоритъма. Но през миналата година те са се увеличили 20 пъти и сега са над 1000. И продължават да растат, гонейки от работните им места живи хора.
Работодателите са наясно с предимствата, които им носи роботизацията. Роботите се трудят несравнимо по-добре от хората – не произвеждат брак например. Те не пропускат съществена информация, не се влияят от емоции и предразсъдъци при вземането на решения. Работят денонощно, не се нуждаят от почивка и не искат заплата. Те бързо възвръщат направените за придобиването им инвестиции и продължават да осигуряват високи печалби на техните собственици.
За поколенията, които тепърва ще излизат на трудовия пазар, ще е все по-трудно да си намерят работа. А за немалко от тях – и практически невъзможно. Експерти на Брукингският институт – един от най-авторитетните аналитични центрове в света изтъкват, че най-застрашени от промените, които стремително се задават, ще се окажат младите хора на възраст от 16 до 24 г., които тепърва ще търсят работа. Те няма да се научат на труд, защото няма да има къде да се научат. Без връзки, трудов опит, качествено образование, те почти нямат шансове да оцелеят в новата трудова среда.

http://www.riskovik.com/upload/image/fastcredit-money.jpg

Възможно ли е да се намери изход от трагедията за милиони хора – безработицата, която се задава? Теоретично да. Но на практика това едва ли ще се случи – спасяването ще е поединично. Просто така е устроена тази социална система, в която днес се намираме. За нея са важни парите, а не хората.